Volledig scherm
De rechtbank in Arnhem. © ANP

OM wil zes jaar cel voor drietal na bijna doodsteken 'wietklant' in Deil

ARNHEM/ DEIL - Drie mannen van 38, 25 en 23 jaar uit Culemborg hebben 15 oktober 2015 samen een aspirant-koper uit Geldermalsen die voor 30.000 euro wiet dacht te kopen bijna doodgestoken in een auto op de Deilsedijk in Deil. Daarvoor moeten ze ook elk 6 jaar cel krijgen. Dat vindt het Openbaar Ministerie, die dat woensdag in hoger beroep eiste tegen de drie verdachten.

Volgens het OM zijn de straffen die de Rechtbank Gelderland 10 augustus 2016 oplegde veel te laag en niet gelijk: 40 maanden voor de oudste verdachte en 30 maanden voor de andere twee. De verdachten zelf gingen juist in hoger beroep omdat ze alle drie volhouden dat ze niet hebben gestoken.

Quote

Ik was alleen maar mee om te chillen en een blowtje te roken

Een destijds 22-jarige aspirant-koper was bij de verdachten in de auto gestapt om wiet te kopen. Kort ervoor had hij bij de oudste verdachte een kilo gekocht die kennelijk was bevallen en nu had hij samen met een 23-jarige vriend uit Deurne 30.000 euro geregeld voor nog eens 6 kilo.

Volgens de koper probeerden de ‘verkopers’ hem in de auto dat geld af te troggelen zonder wiet te leveren. Korte ogenblikken nadat de koper bij de verdachten was ingestapt, zagen getuigen hem op de Deilsedijk in Deil bloedend en zwaargewond wegvluchten uit die auto, die tegen een stoepje of paaltje aanreed.

Zware verwondingen

De koper had een klaplong, een kapotte milt en een half doorgesneden slagader in zijn pols. Over wat er in de auto gebeurde lopen de verhalen uit elkaar. Volgens het slachtoffer werd hij door alle drie de verdachten gestoken en zelfs nog aan zijn been vastgehouden toen hij uit de auto wilde vluchten. Hij miste ook een schoen.

Volgens de verdachten trok de koper een pistool toen de oudste verdachte zei dat ze naar de leveranciers van de wiet zouden rijden om te kijken. De koper zou meteen op de oudste hebben gericht en hebben overgehaald, met alleen klikgeluiden tot gevolg. Daarop zou een worsteling in de auto zijn ontstaan, waarna ze de koper de auto uitwerkten. Geen van de drie zegt te hebben gestoken of de anderen te hebben zien steken of zelfs maar een mes te hebben gezien. ,,Ik was alleen maar mee om te chillen en een blowtje te roken”, stelde de 23-jarige zelfs.

Bij de snackbar heeft de koper geprobeerd zich van een alarmpistool te ontdoen voordat hij naar het ziekenhuis werd gebracht voor operaties, zo werd later duidelijk.

De aanklager gelooft het verhaal van de koper, omdat het beter klopt met ander bewijs en omdat het minder vaak niet wisselt of zichzelf tegenspreekt. De advocaten van de verdachten stipten juist verklaringen aan waarin de koper onjuistheden verklaarde.

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden doet uitspraak op 26 september.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland