Pianostemmer Rhenoy krijgt één jaar cel met tbs voor neerslaan dominee

videoARNHEM/ RHENOY - Pianostemmer Wijnand B. moet één jaar de cel in en krijgt tbs met dwangverpleging voor het neerslaan van dominee Ebi Wassenaar uit Rhenoy. Dat heeft de rechter vandaag uitgesproken. De rechtbank vindt bewezen dat B. op 21 november 2017 uit het niets de dominee in haar eigen kerk neersloeg met een hamer.

Twee weken geleden werd nog acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de verdachte voor een poging tot moord. Dat acht de rechtbank niet bewezen, omdat er aanwijzingen zijn dat het slaan gebeurde in een opwelling. Volgens haar is er sprake van poging tot doodslag.

B. zit al bijna een jaar in voorarrest en moet nu nog 24 dagen de gevangenis in. Hij zegt dat hij zich niets van het voorval in Rhenoy kan herinneren.

De 51-jarige zou die 21ste november de piano van de kerk stemmen. De dominee werd na ruim een uur bloedend op de kerkvloer gevonden. B. vluchtte na het voorval naar zijn tante in Wadenoijen. Daar vertelde hij haar: ‘Het is foute boel. Er is iets gebeurd in de kerk. Een ongeluk. Het is mijn schuld. Mijn leven is voorbij’. Vervolgens kreeg hij een hartaanval en raakte in coma.

Moord

Volledig scherm
Hulpdiensten bij de protestantse kerk in Rhenoy. © ANP

B. zegt dat hij zich daardoor niets van het voorval kan herinneren. Uit onderzoek van zijn computer bleek dat hij had gezocht op ‘Moord met hamer’. Ruime tijd voor het voorval in Rhenoy zou hij tegen zijn tante hebben gezegd dat hij naar de gevangenis zou gaan en dat dan al zijn problemen voorbij zouden zijn.

Dominee Wassenaar was, in tegenstelling tot B., aanwezig bij de uitspraak van de rechtbank in Arnhem. Ze krijgt een schadevergoeding van 294.743,31 euro. ,,Ze zal nooit meer predikant kunnen zijn. Haar is iets afschuwelijks aangedaan’’, stelt de rechtbank.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland