Volledig scherm
ANP

Relschopper Geldermalsen: 'Ik was daar totaal geweldloos bezig'

ARNHEM - Vier relschoppers die zijn gearresteerd tijdens de raadsvergadering over de komst van een azc in Geldermalsen in december vorig jaar, moeten vandaag voorkomen in de rechtbank in Arnhem. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging en het verstoren van een gemeenteraadsvergadering.

De eerste verdachte die werd gehoord, is Jimmy N.

Jimmy N.: 'Ik was teleurgesteld in de ME'
De 22-jarige man uit Enspijk erkent dat hij twee spiegels van een ME-bus heeft geslagen, rookbommen en vuurwerk ('thunderkings') bij zich had, heeft geschreeuwd, blikjes gooide en een betonblok heeft geprobeerd te gooien. „Wat ik heb gedaan is niet goed te praten", zegt hij, hoewel hij erbij aantekent dat hij het niet kon aanzien dat de ME 'kinderen en vrouwen' sloeg. „Ik was teleurgesteld hoe de ME te werk ging.”

Nils L.: 'Jou trek ik de kop van je romp af'
Ook Nils L. stond voor het gemeentehuis op 16 december. de nu 30-jarige man uit Geldermalsen wilde demonstreren tegen de komst van een azc. „We moeten eerst maar eens naar mensen in Nederland kijken voor we naar anderen kijken." L. had vuurwerk bij zich. „Uit baldadigheid en frustratie." Hij voelt zich in de steek gelaten door de overheid. Vier dagen voor de rellen werd zijn dochtertje dood geboren, waarbij hij geen financiële steun van de overheid kreeg, en hij zat al aan de grond.

De man erkent dat hij verder heeft staan schreeuwen en een op een tegenover een ME'er heeft gestaan. Tegen die ME'er zei hij: „Ik pak
jou. Jou trek ik de kop van je romp af. Jou maak ik kapot." De ME'er eist 450 euro smartengeld. L. lachte toen hij dat bedrag hoorde. Van een kale kip kun je niet plukken."

Jan van C.: 'Ik was daar totaal geweldloos bezig'
De 53-jarige verdachte Jan van C. zegt dat hij naar het gemeentehuis ging, omdat hij mening had die hij wilde delen. „Ik wilde inspreken, maar ik kreeg bericht dat de zaal al vol was. Toen ben ik op goed geluk gegaan." De politie zegt dat de Geldermalsenaar zich opgefokt gedroeg en slaande bewegingen maakte. Onzin, volgens Van C. „Ik was daar totaal geweldloos bezig."

Wel werd hij boos toen hij zag dat zijn neefje werd geslagen. „Daar ben ik tussen gesprongen en toen ben ik in discussie gegaan met de politie." Hij zegt dat hij daarna is weggegaan.

Kevin de L.: 'achteraf niet handig'
Geldermalsenaar Kevin de L. (35) beweert dat hij niet meer heeft gedaan dan 'zingen en roepen'. „Ik wilde protesteren. Ik had ook wel naar binnen gewild om wat te zeggen." Ja, hij stond vooraan en hij heeft aan het hek gezeten: „Je werd gewoon naar voren gedouwd, dus iedereen zat aan het hek. Ik ook, om mezelf tegen te houden."

Dat zou ook de reden zijn dat hij tegen het hek heeft getrapt, maar de videobeelden die de officier van justitie liet zien, geven een andere indruk. Daarop is De L. te zien terwijl hij op een hek staat in te trappen zonder dat er veel mensen om hem heen staan. „Achteraf niet handig", zegt hij, „maar er wordt ons ineens wat door de strot geduwd en ik was boos."

Advocaat
Vandaag zou de rechtbank 5 van de 44 aangehouden relschoppers horen. Een van hen wordt later gehoord omdat hij een nieuwe advocaat heeft. Het Openbaar Ministerie verdenkt de vijf mannen van het gooien met stenen, blikjes, vuurwerk en rookbommen. Een van de vijf mishandelde een agent. Dinsdag moet een zesde verdachte van geweld voor de rechter in Arnhem verschijnen.

Maandagmiddag zal de rechtbank het requisitoir met de strafeis van de officier van justitie aanhoren. Daarna mogen de verdachten zich verweren.

Asielzoekers
De gemeenteraad wilde vergaderen over de mogelijke komst van asielzoekers naar de Gelderse gemeente, maar buiten het raadhuis liepen de gemoederen zo hoog op dat de vergadering afgebroken moest worden.

Boete
Van de 44 arrestanten moeten er 32 voor de rechter komen. Vijf mensen kregen alleen een boete voor onder andere het opsteken van hun middelvinger. Zeven zaken zijn geseponeerd.

Rivierenland