Volledig scherm
De brandweer heeft de gedumpte vaten met xtc-afval opgeruimd met beschermende pakken aan. De blauwe en witte gedumpte vaten worden veilig afgevoerd in de gele containers. © Politie

Vaten met zuur gedumpt op Landgoed Mariënwaerdt in Beesd

BEESD - Drie vaten van 200 liter, wat kuipen met pasta-achtig materiaal en enkele jerrycans zijn woensdagavond gedumpt op de Koeysteeg in Beesd, op Landgoed Mariënwaerdt .Volgens de politie gaat het om XTC-afval.

Daarbij is uit één van de vaten gelekt. Volgens de politie gaat het om een zuur. „Wat er in de vaten zit moet nog onderzocht worden, maar wij gaan uit van zoutzuur", aldus een politiewoordvoerder.

Afgraven
Vanwege de lekkage zijn Waterschap en gemeente ingelicht. De ingeschakelde Omgevingsdienst Rivierenland (ODR) zegt nu dat er twee tot vier kuub mogelijk vervuilde grond moet worden afgegraven om bodemvervuiling te voorkomen.

De brandweer is tot 02:00 uur vannacht bezig geweest om de vaten in containers te doen en op te ruimen.

Rekening
Voor eigenaar van het landgoed, baron Frans van Verschuer, heeft de dumping gevolgen. Hij krijgt de rekening omdat de openbare wegen op het landgoed van hem zijn. „Er waren gisteren dertig brandweermannen bezig in speciale pakken, er stonden vijf à zes brandweerwagens en er moest een speciaal bedrijf komen om de vaten op te ruimen. Dat leek een dure operatie te worden", aldus Van Verschuer. „Desondanks heb ik er wel van geslapen."

Droge bladeren
Van Verschuer heeft daarbij nog 'geluk' dat het XTC-afval in een droogstaande sloot met wat droge bladeren is gelopen. „Veel van de weggelekte vloeistof is in humusachtig materiaal blijven zitten en lijkt niet diep de grond in te zijn gelopen", zegt een woordvoerder van de ODR. „Daardoor hoeft er relatief weinig grond te worden afgegraven."

Verzekerd
De landgoedeigenaar heeft meteen de mogelijkheden onderzocht. „Ik geloof dat de overheid een voorziening heeft voor dit soort zaken waarop ik een beroep kan doen. En anders zijn we er ook voor verzekerd. We hebben vaker last van gedumpt afval, meestal asbest. Het is verschrikkelijk dat dat gebeurt. En dan kunnen wij weer in de buidel tasten om de zaak af te laten voeren."

Gedumpt
De politie denkt dat de vaten er woensdag tussen 16:00 en 20:30 uur zijn neergelegd. Volgens Van Verschuer is dat na 19:00 uur geweest. Toen kwam hij er zelf langs. Een medewerker ontdekte de vaten rond 20:30 uur en belde de politie.

Volledig scherm
De brandweer heeft de gedumpte vaten met xtc-afval opgeruimd met beschermende pakken aan. De blauwe en witte gedumpte vaten worden veilig afgevoerd in de gele containers. © Politie

Rivierenland