Volledig scherm
Vogels. © Theo Kock

Vogelshow Meteren lijkt voorlopig gered

METEREN - De vogelshows van de Kwieke Kwekers die komende donderdag, vrijdag en zaterdag gepland staan lijken gewoon door te gaan. De vereniging viert haar 50-jarig bestaan die dagen met een tentoonstelling van 760 vogels, maar houdt elk nieuwsbericht over de vogelgriep goed in de gaten.

„Bezoekers stappen eerst op een mat met citroenzuur. Dat is om te ontsmetten", zegt Liesbeth Hol.

Geen kwartels
Van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (NBvV) kreeg de secretaris van de vogelvereniging uit Meteren het seintje dat de Kwieke Kwekers donderdag hun jubileum wel gewoon mogen aftrappen met de tentoonstelling in het Dorpshuis. Hol: „We mogen geen kwartels en andere hoenderachtige vogels binnen hebben. Die zaten er toch al niet bij." De vogels die wel worden geshowd, vallen nog niet in de risicogroep. „Die zitten binnen bij mensen thuis."

Papegaaienziekte
Tien jaar geleden, toen ze hun 40-jarig jubileum ook met een vogelshow vierden, ging het wel mis. „Hebben we alle parkieten van de show moeten afhalen, vanwege de papegaaienziekte. Bij twee deelnemers gingen alsnog alle parkieten dood." Ze kreeg verontruste telefoontjes van andere verenigingen. „Mensen wilden weten of het wel doorging, maar er heeft niemand afgezegd."

Boerderijen
Bij de kinderboerderijen haalden ze dinsdag ook opgelucht adem, omdat de kippen, ganzen en eenden niet 'opgehokt' hoeven te worden. „We hebben een afschermplicht", zegt Marian Nouwens van dierenpark Hertenkamp in Tiel. „We sluiten een gedeelte van het park af, zodat bezoekers niet bij het pluimvee kunnen komen."

Rivierenland