Volledig scherm
© Thinkstock

Zonne- en windpark Avri al in 2019

GELDERMALSEN - Op de Avri-bult langs de A15 bij Geldermalsen kunnen in 2019 drie windmolens en een 11 hectare groot zonnepark staan.

De voorbereidingen op de plannen rond de Avri-bult – de hoge berg van de vuilstort – verlopen voorspoedig. Dat zeiden de Geldermalsense wethouder Ronald van Meygaarden en Gelders gedeputeerde Jan-Jacob van Dijk deze week tijdens de contractondertekening voor het windpark van acht tot elf windturbines bij Knooppunt Deil.

Zonnepanelen
Als alles meezit, zijn het Avri-windpark en zonnepark in het voorjaar van 2019 al in gebruik. Veel mensen vragen zich af of zonnepanelen niet de voorkeur verdienen boven windmolens, die vaak als landschapsontsierend worden gezien. Een veld vol zonnepanelen op de Avri-bult zou minder in het oog springen dan windturbines. Maar, zo bleek deze week tijdens de presentatie van de plannen, de zonneparken vereisen nogal wat ruimte. Zo is een vlakte van 11 hectare, het beoogde zonneveld in Geldermalsen, met ongeveer 35.000 zonnepanelen nodig om dezelfde energie te leveren als anderhalve windmolen.

Rivierenland