Joris Poffers bij de buitenunit van zijn hybride warmtepomp. Door het energieprijsplafond is hij volgens de Consumentenbond goedkoper uit als hij komende winter op gas stookt. Poffers zelf heeft nog een derde optie: hij verwarmt met de houtkachel.
Volledig scherm
PREMIUM
Joris Poffers bij de buitenunit van zijn hybride warmtepomp. Door het energieprijsplafond is hij volgens de Consumentenbond goedkoper uit als hij komende winter op gas stookt. Poffers zelf heeft nog een derde optie: hij verwarmt met de houtkachel. © eric brinkhorst

Warmtepomp uit, cv-ketel aan is het goedkoopst komende winter: ‘Totaal onlogisch’

Het prijsplafond voor energie pakt niet goed uit voor de verduurzaming. Een warmtepomp is deze winter veel duurder in gebruik dan de cv-ketel, tonen berekeningen aan.

36 reacties

 • L.J.M. Posthuma

  4 dagen geleden
  Sec beschouwd klopt dit "us zonder gas en elektra te scheiden. Een kuub gas staat gelijk aan ongeveer 10 kWh. 1200 kuub wordt dan dus 12.000 kWh. " Echter: als een warmtepomp 1-op-1 zou werken zou niemand een WP nemen. De huidige WP's werken dermate efficiënt dat zij een (S)COP van 5 hebben hetgeen wil zeggen dat uit 1 kWh zo'n 5 kWh warmte/energie wordt opgewerkt en derhalve moet 1200m3 gas uit dit voorbeeld gelijk gesteld moeten worden aan 2400 kWh en geen 12.000 kWh.
 • Meike Bat

  1 week geleden
  Charles de Wit: hartelijk dank voor de goed en terechte reactie. Ik ben nu al bang dat ik komende winter bijna niet naar buiten kan vanwege de houtlook. En wanneer ik naar buiten moet zal ik een mondkapje dragen, zoals we dat van de beelden uit steden inAzië kennen. Gelukkig heb ik die nog liggen.
 • Marc Itsme

  1 week geleden
  Interesseert mij die duurzaamheid en het milieu. Mij interesseert mijn gezin die niet in de kou komt te zitten
 • jochem sloten

  1 week geleden
  zelfde als de snorfietsen zonnepanelen warmtepomp etc ze laten je eerst scheel betalen of mensen nemen een lening of op afbetaling om alles aan te schaften en na een aantal jaren dan dempen ze de put zodat je het wel weer geld gaat kosten hoe je het ook went of keert we we worden allemaal genaait door dit kabinet en de eu je hoort nu minder of niks meer over de co2 uitstoot nee ze hebben nu weer wat anders om de mensen gek te maken hoofdzaak energie om gek van te worden.
 • Charles de Wit

  1 week geleden
  eijmans Dan zeg ik; kachelpijp loskoppelen en alles binnen laten uitkomen; pomp je niet een hoop ongebruikte warmte naar buiten. En aangezien het toch allemaal geen kwaad kan volgens jullie, houden jullie zelf jullie fijnstof. Win-win.
 1. Met deze maatregelen gaat je energiegebruik in huis fors naar beneden
  PREMIUM
  vijf vragen

  Met deze maatrege­len gaat je energiege­bruik in huis fors naar beneden

  Daling van de gasprijs op komst? Daar merkt de gemiddelde Nederlander nog helemaal níets van. Nog altijd betalen huishoudens met een nieuw contract honderden euro’s per maand extra voor energie. Besparen is dus belangrijker dan ooit, zeker nu de temperaturen weer dalen. Maar hoe breng je zelf je verbruik in huis fors omlaag? En wat moet je doen als je tóch in financiële problemen komt door de hoge kosten? Vijf vragen en antwoorden.