Volledig scherm
Bianca van Dreumel uit Gennep met een deel van de poppy’s van keramiek. © Theo Peeters

220 keramische poppy's, voor elke gevallene één

GENNEP - Poppy's, in de bekende herdenkingsmaanden zie je ze vooral op de revers van Britten die stilstaan bij omgekomen soldaten. Bianca van Dreumel uit Gennep en Daantje Kip uit Nijmegen maakten deze klaprozen van keramiek. Om ze te ‘planten’ op de begraafplaatsen in Milsbeek, Ottersum en Gennep. 

In totaal maken ze er 220, voor elke gevallene één. Dankzij donateurs en vrijwilligers zijn ze nu ongeveer op de helft. Dinsdag maken ze samen de laatste honderd poppy’s. Op Valentijnsdag, een dag voor de herdenking op 15 februari, worden ze geplant op de begraafplaatsen in Milsbeek (210), Ottersum (9) en Gennep (1). Ze blijven tot Bevrijdingsdag staan.

Het maken en plaatsen van de keramische poppy's is geïnspireerd door de Lievelingentuin, een kunstproject van Kip bij Museumpark Orientalis.

In januari en februari vieren Gennep en omgeving 75 jaar vrede, vrijheid en vriendschap. Het zuiden van Nederland werd op 17 september 1944 bevrijd, maar Gennep volgde pas in februari 1945 tijdens Operatie Veritable.  

Maasland