Volledig scherm
PREMIUM
Gedeputeerde Hubert Mackus denkt dat met het aanvalsplan 75 procent van de ongeveer 500 bouwprojecten weer in gang kan worden gezet. Foto ter illustratie. © ANP

Aanvalsplan Limburg voor stikstofprobleem

GENNEP - Met een ‘Aanvalsplan stikstof Limburg’ wil de provincie een groot deel van de circa 1600 projecten vlot trekken die nu geraakt worden door het stikstofprobleem.

Het plan omvat onder meer het opkopen en verplaatsen van bedrijven met veel uitstoot. Het geld daarvoor moet uit Den Haag komen.

„Het Rijk heeft in eerste instantie 500 miljoen uitgetrokken voor de aanpak van het stikstofprobleem. Wij rekenen op een substantieel deel daarvan, zeker meerdere tientallen miljoenen”, stelt gedeputeerde Hubert Mackus.

Het steekt de provincie dat ook veel projecten worden getroffen, zoals woningbouw, die nauwelijks bijdragen aan het probleem. Mackus denkt dat met het aanvalsplan 75 procent van de ongeveer 500 bouwprojecten weer in gang kan worden gezet.  Ook andere zaken met relatief weinig uitstoot maar met een groot belang, zoals het plaatsen van windmolens en de elektrificatie van de Maaslijn moeten snel mogelijk gemaakt worden, vindt de provincie.

Maasland