Volledig scherm
De bomen aan de Stationsweg in Gennep gaan na de zomer na klachten gekapt worden. © Theo Peeters

Acht monumentale laan-eiken weg in Gennep vanwege ziekte maar vooral om de overlast

GENNEP - ,,Ik weet nog goed dat hier vroeger onze noodkerk stond, na de oorlog. De kerk van Gennep was gebombardeerd en lag in puin’’, zegt een oudere Gennepse dame. Ze staat onder de entree van de monumentale laan van Amerikaanse eiken, de Stationsweg. ,,Langs deze laan waren we zo weer bij ons ouderlijk huis.’’ Acht van de 32 grote eiken worden na het broedseizoen gerooid.

Volledig scherm
De bomen aan de Stationsweg in Gennep gaan na de zomer na klachten gekapt worden. © Theo Peeters

Een boom is ziek, twee hebben forse stormschade en de andere eiken mankeren eigenlijk niks maar worden weggehaald om het beeld van de laan intact te houden. Acht nieuwe, jonge eiken komen in de plaats van de bomen die straks gekapt zijn. 

Met het weghalen van de eiken komt de gemeente Gennep tegemoet aan de wens van bewoners van een huis dat direct aan de eikenlaan grenst. Overlast van vocht aan hun woning, hogere onderhoudskosten aan het huis door de bomen, minder zonlicht in de tuin en regelmatig dood hout uit de vier bomen die direct tegen de tuin aan staan.

Bomen zijn markant voor Gennep

Quote

Ik heb al heel vaak gezien dat dikke takken naar beneden kwamen suizen. Best gevaarlijk

Inwoonster Gennep, Komt dagelijks langs Stationsweg

De bomenrij staat achter het busstation en is markant voor dit deel van Gennep. De Gennepse dame vindt het 'zonde’, dat acht bomen het veld moeten ruimen. Een buurtbewoonster uit de Emmastraat wandelt dagelijks onder de eiken als ze haar hond uitlaat.

,,Ik vind het jammer dat er bomen gekapt worden. Maar ik snap het wel. Als het hard waait loop ik nooit de hele laan uit onder de eiken door. Ik heb al heel vaak gezien dat dikke takken naar beneden kwamen suizen. Best gevaarlijk’’, zegt de Gennepse.

De gemeente Gennep heeft zelf de kapvergunning voor de bomen aangevraagd. Fake Mulder van de Gennepse SP-fractie stelde kritische vragen over de geplande kap. Of de gemeente wel weet heeft van het feit dat de bomen er al veel langer staan dan de direct aanwonenden in hun huis wonen. 

Laanstructuur behouden

,,We weten dat de bomen er al veel langer staan’’, licht wethouder Rob Peperzak toe. ,,Maar we hebben besloten acht bomen weg te halen en te vervangen door acht nieuwe bomen. Zo blijft de laanstructuur bestaan en komt een einde aan de overlast. Daarbij houden we er rekening mee dat het broedseizoen duurt tot half juli. Voor die tijd wordt er niet gekapt.’’

In Gennep is een kapvergunning nodig voor bomen die behoren tot de beschermwaardige houtopstanden. Voor elke boom die verdwijnt, moet een boom worden teruggezet of compensatiegeld gestort worden in een fonds.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland