Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP Koen Suyk

Banen weg bij Rubicon Jeugdzorg door geldproblemen

GENNEP / MOOK - Jeugdzorginstelling Rubicon zit in acute financiële problemen. Om de salarissen van het personeel deze en volgende maand te kunnen betalen, moeten gemeenten en een noodfonds van het Rijk bijspringen. Om verder financieel orde op zaken te stellen, verdwijnen bij de instelling 25 banen.

De veertien betrokken gemeenten in Noord-en Midden-Limburg - waaronder Gennep en Mook en Middelaar - is gevraagd bij te springen door zorg die nog geleverd moet worden, voor te financieren. Het gaat om 800.000 euro. Daarvan moet wel nog een openstaande schuld van Rubicon van 600.000 euro worden verrekend. Verder wil Rubicon 1,9 miljoen euro aan eenmalige injectie van de Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ), in de vorm van een lening.

900 cliënten

De jeugdzorginstelling (167 banen, 900 cliënten) zit in een bestuurlijk fusieproces met de Conrisq-groep. Per 1 januari gaat Rubicon op in de zorgorganisatie, die zes instellingen omvat, waaronder de Rooyse Wissel in Oostrum. De gemeenten hebben het verzoek van Rubicon in beraad.

De acute geldproblemen zijn deels ontstaan doordat zaken administratief niet goed op orde waren. Behalve een beter registratiesysteem van werkzaamheden en een personeelsreductie wordt bekeken of een aantal panden -Rubicon bezit voor enkele miljoenen aan vastgoed waarop geen schulden rusten - kan worden verkocht.

Vakbond is geschokt

Vakbond FNV Zorg&Welzijn is ‘geschokt’ door de aangekondigde ontslagen, zegt bestuurster Janny Koppens. Volgens burgemeester Peter de Koning van Gennep hoeft de Niersstad geen extra geld uit te trekken voor Rubicon. Dat geld zou al gereserveerd zijn op de begroting. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland