De advertentie uit De Gelderlander van 25 juli 1945.
Volledig scherm
PREMIUM
De advertentie uit De Gelderlander van 25 juli 1945.

Bevrijding Stap voor stap ‘Heeft iemand mijn zoon Piet gezien?’

Bevrijding stap voor stapAflevering 31. In Bevrijding Stap Voor Stap zoekt Geurt Franzen naar de gebeurtenissen uit september 1944-voorjaar 1945. Een tijdvak waarin de regio werd bevrijd van de Duitse bezetting en zware beproevingen moest ondergaan. Vandaag: zoeken naar verdwenen zoon.

Geurt Franzen

In 'Bevrijding Stap Voor Stap' zoekt Geurt Franzen naar de verhalen uit de periode september 1944-voorjaar 1945. Een tijdvak waarin de regio werd bevrijd van de Duitse bezetting, maar zware beproevingen moest ondergaan.
Klik voor eerdere afleveringen

Het is de eerste week van april 1945. Eindelijk sijpelen er positieve berichten door bij de Noord-Limburgse evacués in het oosten en noorden van het land. Op 7 april zijn er luchtlandingen van de geallieerden achter de Duitse linies. Een dag later wordt Zutphen bevrijd; op 9 april Deventer.

Voor velen komt de bevrijding te laat. Zoals voor Piet Aalders (20) uit Gennep. De jonge kapper bevindt zich voorjaar 1945 niet in het stadje en evenmin is hij een van de vele evacués in het noorden van het land. Aalders is een van de onderduikers, jongemannen die aan de verplichte Arbeitseinsatz probeerden te ontkomen, die pech hebben gehad.

Duitsers stonden Piet Aalders op te wachten
Toen hij halverwege de oorlog een oproep kreeg om zich te melden voor werk in Duitsland slaagde hij erin een onderduikadres te vinden in Eindhoven. Af en toe nam hij de gok en bracht hij stiekem een bezoek aan zijn ouders in de Zandstraat in Gennep.

Op een gegeven moment stonden de Duitsers hem daar op te wachten. Hij draaide zich om en ging ervandoor, maar de Duitsers openden het vuur en hij werd geraakt in zijn knie. In een gevangenenziekenhuis kon hij herstellen, daarna belandde hij in het concentratiekamp in Vught.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland