Volledig scherm
Zeer grote natuurbrand in Budel. © Bert Jansen

Blus brand met water uit boerenput, is de oproep van LLTB en waterschap

GENNEP - Boeren en tuinders moeten hun grondwaterputten beschikbaar stellen voor bluswerk zodra er door de droogte brand uitbreekt. Die oproep doen de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) en Waterschap Limburg. 

Door de aanhoudende droogte is het huidige natuurbrandrisico opgeschroefd naar extra alert. Dat betekent dat de kans op (natuur)branden extra groot is. 

In geval van een calamiteit, zoals een natuurbrand, zou de brandweer vanaf de grondwaterputten van boeren en tuinders water moeten kunnen halen. Boeren en tuinders beregenen hun gewassen met water uit zulke putten.

Probleem

Volgens LLTB-bestuurslid Jan Veltmans zijn boeren en tuinders zich heel goed bewust van hun rol in de samenleving. Daarom zouden zij wel willen meewerken aan het initiatief. Bluswater is vaak een probleem in het buitengebied. Bluswerk begint vaak met water uit waterwagens waarna via watertransportleidingen bluswater richting de brand wordt gebracht.

De grondwaterputten zijn geregistreerd bij Waterschap Limburg. Alle LLTB-leden hebben een bericht ontvangen van de LLTB en Waterschap Limburg. In die e-mail krijgen de ontvangers de vraag voorgelegd of zij willen helpen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland