Volledig scherm
Zeer grote natuurbrand in Budel. © Bert Jansen

Blus brand met water uit boerenput, is de oproep van LLTB en waterschap

GENNEP - Boeren en tuinders moeten hun grondwaterputten beschikbaar stellen voor bluswerk zodra er door de droogte brand uitbreekt. Die oproep doen de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) en Waterschap Limburg. 

Door de aanhoudende droogte is het huidige natuurbrandrisico opgeschroefd naar extra alert. Dat betekent dat de kans op (natuur)branden extra groot is. 

In geval van een calamiteit, zoals een natuurbrand, zou de brandweer vanaf de grondwaterputten van boeren en tuinders water moeten kunnen halen. Boeren en tuinders beregenen hun gewassen met water uit zulke putten.

Probleem

Volgens LLTB-bestuurslid Jan Veltmans zijn boeren en tuinders zich heel goed bewust van hun rol in de samenleving. Daarom zouden zij wel willen meewerken aan het initiatief. Bluswater is vaak een probleem in het buitengebied. Bluswerk begint vaak met water uit waterwagens waarna via watertransportleidingen bluswater richting de brand wordt gebracht.

De grondwaterputten zijn geregistreerd bij Waterschap Limburg. Alle LLTB-leden hebben een bericht ontvangen van de LLTB en Waterschap Limburg. In die e-mail krijgen de ontvangers de vraag voorgelegd of zij willen helpen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Vijf ideeën uit Ottersum in de race voor subsidie van jongerencafé Vrijdagavond bij Koos

    Vijf ideeën uit Ottersum in de race voor subsidie van jongeren­café Vrijdag­avond bij Koos

    OTTERSUM - Op de laatste vrijdag van deze maand weet het dorp Ottersum wie gewonnen heeft. Op die avond wordt in het jongerencafé Vrijdagavond bij Koos bekend gemaakt welk van de vijf ideeën uit het dorp in aanmerking komt voor een subsidie. Het jongerencafé zamelde de afgelopen jaren van elk verkocht drankje een klein bedrag in. Dat leverde een totaal van 5.000 euro op. Dat geld wordt beschikbaar gesteld voor een idee waarvan heel Ottersum profijt kan hebben.

Maasland