Burgemeester De Koning van Gennep stapt op om vertrouwensbreuk binnen het college

VIDEO en UPDATEGENNEP -  Burgemeester Peter de Koning van Gennep stapt op. Dat doet hij vanwege een vertrouwensbreuk tussen hem en de drie wethouders Janine van Hulsteijn, Peter Lucassen en Rob Peperzak in het college. Afgelopen nacht maakte hij - aan het einde van de laatste gemeenteraadsvergadering voor het zomerreces -  bekend dat het ‘onvermijdelijk’ is  dat hij het ambt van burgemeester neerlegt. 

De Koning is zeven jaar burgemeester van Gennep. De Koning kondigde zijn vertrek aan  bij het afsluiten van de raadsvergadering. Tot verrassing van een groot deel van de gemeenteraadsleden. Als reden noemt de burgemeester  het veranderende bestuursklimaat en de sfeer binnen het college.

Een breuk binnen het college

Twan Reintjes (CDA) is voorzitter van de vertrouwenscommissie die het functioneren van de burgemeester beoordeelt. Hij was erbij toen vorig jaar een advies moest worden gegeven over een tweede termijn van De Koning als burgemeester in Gennep. 

Hij wil alleen kwijt dat er een breuk is ontstaan binnen het college van burgemeester en wethouders. In de afgelopen weken zijn er kennelijk diverse gesprekken geweest over het functioneren van De Koning. Over de aanleiding voor die gesprekken is nog niets gezegd.

 Geen ruimte meer

Quote

Ik heb het hier echt verdomd moeilijk mee.

Peter de Koning, burgemeester van Gennep

De Koning: ,,De afgelopen maanden merk ik veranderingen in het bestuursklimaat en in de bestuurscultuur binnen de gemeente Gennep. Veranderingen op zich, kan dynamiek brengen. Maar hier heb ik moeten ervaren dat deze veranderingen mijn functioneren als burgemeester in toenemende mate belemmeren. In de huidige constellatie van dit college zie ik geen ruimte meer die waarde toe te voegen die ik gewoon was.’’ 

,,Gevolg daarvan is dat ik niet langer optimaal de taken en verantwoordelijkheden van de functie van burgemeester van Gennep kan invullen. En zo wordt het onvermijdelijk dat ik na de zomer dit mooie ambt zal moeten neerleggen. Ik dank u allen voor de mooie zeven jaar.’’

De Koning toonde zich emotioneel na zijn toespraak: ,,Ik heb het hier echt verdomd moeilijk mee.’’ Een verdere verklaring van zijn motivatie voor zijn vertrek wilde hij desgevraagd niet geven.

Wethouders herkennen zich niet in beeld

Wethouders Janine van Hulsteijn en Peter Lucassen zeggen zich niet te herkennen in de door De Koning genoemde ‘veranderde bestuurscultuur in het college’. Maar willen verder niets kwijt over mogelijke problemen met burgemeester De Koning. 

Volledig scherm
Burgemeester Peter de Koning kondigt zijn vertrek uit Gennep aan. © DG

Grote toewijding en inzet 

In een persbericht dat deze dinsdag is verspreid zegt Reintjes: ,,De vertrouwenscommissie dankt de heer De Koning voor zijn inzet bij de vele zaken die onder zijn burgemeesterschap tot stand zijn gekomen. Met grote toewijding en inzet heeft de burgemeester zich ruim zeven jaar ingespannen.’’

,,Zijn rol als burgervader heeft hij op een prima wijze ingevuld. Hij was aanwezig bij veel activiteiten die er in de kerngemeenschappen plaatsvonden en toonde daarmee zijn betrokkenheid Zo heeft de raad unaniem zijn aanpak als crisismanager bij het laagwater van de Maas in 2017 geprezen.”

Broeide al jaren

Niet iedereen was afgelopen nacht even verrast. ,,Dit broeide al jaren’’, zei een voormalig raadslid. ,,Het was onvermijdelijk.’’

Of er inderdaad al jaren sprake is van een problematische verhouding tussen burgemeester De Koning en het college en eventueel directe collega's wilde direct na de aankondiging van zijn vertrek niemand bevestigen noch ontkennen.

Volledig scherm
Peter de Koning met op de achtergrond de Martinustoren. © Theo Peeters
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland