Op de kernis in Gennep proberen de mensen in de Rups op alle mogelijk manieren de pluim te pakken voor nog een gratis rondje.
Volledig scherm
Op de kernis in Gennep proberen de mensen in de Rups op alle mogelijk manieren de pluim te pakken voor nog een gratis rondje. © Theo Peeters

De Gennepse kermis is de laatste van de regio. Het bijzondere? Er komt nog een nakermis

GENNEP - Dit is de kermis in Gennep. En als die voorbij is, is het voorlopig ook echt gedaan met de kermissen. De Gennepse kermis is traditiegetrouw de laatste van het seizoen in deze streek. 

Keen Janssen uit Gennep heeft herfstvakantie en is met zijn broer een middagje op de kermis op het Europaplein in Gennep. Hier probeert hij iets te winnen bij de hijskraantjes.
Volledig scherm
Keen Janssen uit Gennep heeft herfstvakantie en is met zijn broer een middagje op de kermis op het Europaplein in Gennep. Hier probeert hij iets te winnen bij de hijskraantjes. © Theo Peeters

De kermis begon zaterdag en duurt nog tot en met woensdag. En, vooruit: zaterdag en zondag. Die laatste twee dagen worden de nakermis genoemd. 

Hoe dat fenomeen precies ontstond is niet duidelijk, maar Gennepenaren weten niet beter. Volgens een woordvoersters van de gemeente Gennep gaat het waarschijnlijk al meer dan honderd jaar zo.

De twee dagen rust tussen 'gewone’ kermis en nakermis waren vooral bedoeld om bezoekers even rust te gunnen na vijf dagen feesten en dansen. En, vooruit: ook voor de exploitanten is een extraatje welkom voor die lange, rustige periode begint.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland