Volledig scherm
In de buurt van Best is wel een ecoduct over de A2 gebouwd. © Ronald Otter

Dieren moeten A77 bij Gennep over blijven steken zonder ecoduct

GENNEP / MAASTRICHT -  Al jaren staat een ecoduct over de A77 bij Gennep op het verlanglijstje. Die veilige verbinding over de snelweg  bij Heijen had de natuurgebieden Maasduinen, Niersdal en Zeldersche Driessen moeten verbinden met het Reichswald aan Duitse kant. Dat ecoduct komt er nu definitief toch niet. 

In antwoord op vragen die Provinciale-Statenlid Wilma van Dommelen stelde over de natuurverbinding laat de provincie Limburg nu weten dat er geen geld komt van het Rijk. 

Zonder financiering van het ministerie van LNV is een ecoduct niet te bouwen.  Volgens het Limburgse provinciebestuur heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat op andere plaatsen in Nederland wel geplande ecoducten gebouwd. Daarop is dus niet bezuinigd. Waarom de A77 wel komt te vervallen, is ook het provinciebestuur niet duidelijk. 

Groot vertrouwen in het slagen van het ecoduct was er overigens al langer niet meer. Begin 2016 stopte Limburg al met het kopen van grond die voor de bouw van de dierenbrug nodig was. 

Tien jaar geleden werd in Gennep zelfs overwogen - op vergeefs aandringen van het CDA - om de faunabrug ook toegankelijk te maken voor toeristen. Dat zou het ecoduct en daarmee Gennep extra aantrekkelijk maken. Het ecoduct zou een extra fiets- of voetpad kunnen krijgen. Het CDA was overigens helemaal geen voorstander van de aanleg van een ecoduct, herinnert Twan Reintjes (CDA) zich. ,,Wij vonden het jammer dat agrarische gebieden met elkaar werden verbonden en geen natuurgebieden. Dat is kennelijk voor het Rijk ook van belang geweest.''

De totale kosten van de dierenbrug werden destijds geraamd op 4,5 miljoen euro. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. 20 graden? Brrrr! Kachel weer vol aan na klacht Gennepse ambtenaren tijdens warmetruienweek

    20 graden? Brrrr! Kachel weer vol aan na klacht Gennepse ambtenaren tijdens warmetrui­en­week

    GENNEP - Het voornemen was mooi, maar de ambitie mogelijk iets te groot. Op initiatief van het college van burgemeester en wethouders van Gennep houdt de gemeente geen warme-truiendag maar een warmetruienweek. Ter bevordering van het milieubewustzijn en om de duurzaamheid praktisch te stimuleren. De verwarming gaat omlaag en warme kleding zorgt dat er toch gewoon gewerkt kan worden. Dat lukte niet helemaal.

Maasland