Volledig scherm
In de buurt van Best is wel een ecoduct over de A2 gebouwd. © Ronald Otter

Dieren moeten A77 bij Gennep over blijven steken zonder ecoduct

GENNEP / MAASTRICHT -  Al jaren staat een ecoduct over de A77 bij Gennep op het verlanglijstje. Die veilige verbinding over de snelweg  bij Heijen had de natuurgebieden Maasduinen, Niersdal en Zeldersche Driessen moeten verbinden met het Reichswald aan Duitse kant. Dat ecoduct komt er nu definitief toch niet. 

In antwoord op vragen die Provinciale-Statenlid Wilma van Dommelen stelde over de natuurverbinding laat de provincie Limburg nu weten dat er geen geld komt van het Rijk. 

Zonder financiering van het ministerie van LNV is een ecoduct niet te bouwen.  Volgens het Limburgse provinciebestuur heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat op andere plaatsen in Nederland wel geplande ecoducten gebouwd. Daarop is dus niet bezuinigd. Waarom de A77 wel komt te vervallen, is ook het provinciebestuur niet duidelijk. 

Groot vertrouwen in het slagen van het ecoduct was er overigens al langer niet meer. Begin 2016 stopte Limburg al met het kopen van grond die voor de bouw van de dierenbrug nodig was. 

Tien jaar geleden werd in Gennep zelfs overwogen - op vergeefs aandringen van het CDA - om de faunabrug ook toegankelijk te maken voor toeristen. Dat zou het ecoduct en daarmee Gennep extra aantrekkelijk maken. Het ecoduct zou een extra fiets- of voetpad kunnen krijgen. Het CDA was overigens helemaal geen voorstander van de aanleg van een ecoduct, herinnert Twan Reintjes (CDA) zich. ,,Wij vonden het jammer dat agrarische gebieden met elkaar werden verbonden en geen natuurgebieden. Dat is kennelijk voor het Rijk ook van belang geweest.''

De totale kosten van de dierenbrug werden destijds geraamd op 4,5 miljoen euro. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Op deze groene plek in Gennep komen 55 appartementen voor senioren, is het plan
  PREMIUM

  Op deze groene plek in Gennep komen 55 appartemen­ten voor senioren, is het plan

  GENNEP - Er zijn plannen voor de bouw van appartementen op een deel van de Groene Long van Gennep: de Groes. In opdracht van vastgoedontwikkelings- en beleggingsmaatschappij Nebuvast uit Gennep heeft Livin Concepts een ontwerp uitgewerkt voor 50 appartementen. Die moeten gebouwd kunnen worden op grond die Nebuvast van het bestuur van de Sint Martinuskerk wil overnemen. Het zou in totaal gaan om 11.000 vierkante meter.
 2. Stemmen voor Europa in Ottersum dit keer niet in De Pub maar in 't Swaantje

  Stemmen voor Europa in Ottersum dit keer niet in De Pub maar in 't Swaantje

  OTTERSUM - Wie donderdag in Ottersum wil gaan stemmen voor de Europese verkiezingen kan niet in het stemlokaal terecht dat op de stempas vermeld staat. Voor veel inwoners is café-zaal De Pub het dichtstbijzijnde stemlokaal. Maar door persoonlijke omstandigheden is De Pub donderdag niet beschikbaar. Het stemlokaal is daarom verplaatst naar de buren bij 't Swaantje. Dat is te vinden aan de St. Janstraat 46 in Ottersum.

Maasland