Gennep, met het riviertje de Niers op de voorgrond. Dit was februari: officieel geen hoogwater, maar verhoogd waterpeil.
Volledig scherm
PREMIUM
Gennep, met het riviertje de Niers op de voorgrond. Dit was februari: officieel geen hoogwater, maar verhoogd waterpeil. © Theo Peeters

Doorbraak Lob van Gennep: Vaarwel gevreesde schuif, hallo hogere dijk

MOOK/ GENNEP - Leven de zevenduizend inwoners van de Lob van Gennep straks achter een dijk die bij extreem hoogwater openschuift? Nee. Dat scenario lijkt achterhaald. De stuurgroep die de minister adviseert, verwacht nu dat het een andere variant wordt: een verhoogde, maar ‘gewone’ dijk. En dat is eerder dan gepland.

8 reacties

 • HetIsNietAnders

  1 jaar geleden
  Je begrijpt het nog steeds niet, jammer.. Die schuif wordt gebruikt als er een beetje paniek ontstaat.. Even een opfrisser in 1993 werd ook gezegd dat gebeurt zelfde in 1995 weer bingo..
 • de heer J. Zomers (68)

  1 jaar geleden
  De schuif was geen goed plan... je leeft in angst en onzekerheid.Bovendien brengt je woning bij verkoop 40% minder op.
 • Rene Dirks

  1 jaar geleden
  Jan Peter Sengers
 • Evert

  1 jaar geleden
  Zolang het aan mensen overgelaten word wanneer de schuif open gaat heb ik er geen vertrouwen in. 1 keer in de 3000 jaar kan wel beloofd worden maar als het straks hoog water word en ze het in Den Bosch benauwd krijgen zetten ze hier dat ding open, misschien nog wel eerder als bij de optie 1 in de 300 jaar. We moeten allemaal beschermd worden, ook in noord Limburg. Ze hebben in Den Haag wel met beloofd dat nooit is waar gemaakt.
 • Reindert Augustijn

  1 jaar geleden
  Ik had en heb op basis van de gegeven informatie een voorkeur voor de schuifvariant, omdat die de meeste veiligheid geeft (1/3.000 jaar). Nu zal al bij een waterstand hoger dan 1/300 jaar het gebied overstromen, met de onduidelijkheid waar het meeste water er overheen komt. Jammer dat het draagvlak van de verschillende varianten niet is gemeten. Dit is in ieder geval goedkoper voor Rijk. Ik was blij geweest als ze het voor ons hier veiliger hadden met heldere afspraken voor de schuifbediening.

Maasland