Volledig scherm
© Thinkstock

Extra miljoen Limburgse veiligheidsregio

GENNEP/ MOOK - De Veiligheidsregio Limburg blijft financieel toezicht bespaard. Wel heeft de organisatie, waar brandweer en GGD onder vallen, opnieuw verlies geleden.

De gemeenten van Noord- en Midden-Limburg moeten samen bijna 1 miljoen euro extra bijleggen voor de Veiligheidsregio Limburg-Noord. Daarmee voorkomen ze dat de organisatie in financiële problemen komt.

Onvoorziene kosten
De veiligheidsregio gaat al enkele jaren gebukt onder veel financiële zorgen door fusies met onder meer de GGD en de jeugdgezondheidszorg. De organisatie klimt door allerlei bezuinigingsmaatregelen langzaam uit het dal. Voor de begroting van dit jaar hingen echter onvoorziene extra kosten - een duurdere cao van het personeel en nieuw materiaal voor een betere bescherming van de brandweer tegen kankerverwekkende rook - als molenstenen om de nek van de organisatie.

Reserve
Met een greep uit de reserve zou de veiligheidsregio die kosten kunnen betalen. Daarmee zou echter de complete reserve zijn verdwenen, zouden gemeenten ook financieel aan de lat staan om die weer naar het onderling afgesproken niveau te brengen en zou bovendien financieel toezicht door de provincie dreigen.

Gat
Voor de veiligheidsregio reden om al geruime tijd naar de gemeenten te kijken om het financiële gat te dichten. Die hielden de afgelopen maanden steevast de boot af in de hoop dat de veiligheidsregio door bezuinigingen of meevallers alsnog voldoende geld zou vinden of dat er op z'n minst minder bijgelapt zou hoeven worden.

Overstag
Dat blijkt nu het jaar bijna om is, absoluut niet het geval. Dus gaan gemeenten alsnog overstag om bijna 1 miljoen euro bij te leggen. Dat gebeurt overigens niet bij alle gemeenten van ganser harte. "De gemeenten zijn geen spaarpot", waarschuwde Manon Pelzer van Bergen. "Er moet niet voor elk wissewasje worden aangeklopt. We hebben het zelf ook niet riant in de begroting", stelde Wilma Delissen van Peel en Maas.

Overigens blijft de veiligheidsregio met het miljoen van de gemeenten ruim 20.000 euro verlies lijden. Ten opzichte van voorgaande jaren - waarbij tonnen zo niet meer dan een miljoen uit de reserves nodig waren, valt dat reuze mee.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. CDA, SP en PvdA vragen opheldering minister over aanrijtijden ambulance in Gennep

    CDA, SP en PvdA vragen ophelde­ring minister over aanrijtij­den ambulance in Gennep

    GENNEP / DEN HAAG - Lopen inwoners van de gemeente Gennep gevaar doordat de ambulancezorg niet meer vanuit Gennep verzorgd wordt? Hoe denkt VVD-minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport ervoor te zorgen dat ambulances de aanrijtijden - de tijd die nodig is om na een hulpvraag bij de calamiteit te komen - van maximaal 15 minuten niet overschrijden? Drie Tweede Kamerleden Joba van den Berg (CDA), Henk van Gerven (SP) en Lilianne Ploumen (PvdA) hebben 13 vragen gesteld aan de minister over de kwestie.

Maasland