Volledig scherm
De Markt in Gennep tijdens Summmertime. © Summmertime

Geluid stond te hard bij Summmertime, Gennep op de vingers getikt

GENNEP - De muziek stond te hard tijdens Summmertime in Gennep, afgelopen zomer. Tien omwonenden maakten bezwaar bij de bezwarencommissie van de gemeente en krijgen nu gelijk. Wat de gevolgen voor komende evenementen zijn, is nog onduidelijk.

Normaal is 70 à 75 decibel de grens voor ‘onduldbare hinder’, schrijft de bezwarencommissie. Gennep had Summmertime echter een vergunning gegeven voor 80 tot 93 decibel. Dat besluit was ‘onzorgvuldig’ en ‘onvoldoende gemotiveerd’.

Waarop de verruiming van het aantal decibellen gebaseerd is, is volgens de uitspraak namelijk niet duidelijk. Heeft Gennep in het verleden bijvoorbeeld metingen verricht? Ook begrijpt de bezwarencommissie niet waarom de normen ruimer moesten zijn voor Summmertime.

Tien weken: dat is ‘niet gering’

Summmertime duurde tien dagen. Dat vonden de omwonenden te veel van het goede. Wekelijks voor de duur van tien weken, en dan in de avond en de middag: dat is inderdaad ‘niet gering’, vindt de bezwarencommissie. Dat maakt het alleen maar ‘minder duldbaar’ dat het geluid hard staat.

Gennep onderzoekt nu wat de uitspraak betekent voor nieuwe evenementen. ,,We gaan niet bij voorbaat strengere normen opleggen. Aan de ene kant wil je dat het bruist, aan de andere kant wil je ook dat de hoeveelheid overlast beperkt blijft’’, zegt wethouder Peter Lucassen. Hij verwacht dat begin 2020 duidelijk is hoe Gennep omgaat het met de uitspraak.

Maasland