Volledig scherm
Een muurschildering illustreert de band tussen San Pedro en Gennep. © Theo Peeters

Gennep houdt vinger aan de pols met zusterstad in roerig Nicaragua

GENNEP / SAN PEDRO - De explosieve situatie in Nicaragua heeft nog relatief weinig invloed op San Pedro, de zusterstad van Gennep.  Het land verkeert op de rand van een burgeroorlog en er zijn al zo'n honderd doden gevallen doordat de regering-Ortega een opstand met harde hand indrukt. 

Gennep heeft al meer dan twintig jaar een band met San Pedro. Regelmatig zijn er bezoeken over en weer geweest. ,,In San Pedro zijn wel een paar wegversperringen opgeworpen’’, laat een woordvoerder van de gemeente Gennep weten. ,,Maar verder is het redelijk rustig. Je ziet dat vooral in de grotere steden veel geweld is. In San Pedro liggen wel enkele projecten stil die samen met de Stichting GESP zijn opgezet. Dat heeft er ook mee te maken dat de aanvoer van goederen vanuit San Pedro naar bijvoorbeeld Managua of Masaya niet mogelijk is.’’

Bezoek

Een delegatie uit Gennep was in mei nog in San Pedro op bezoek. ,,Zij kwamen terug op de dag dat de vlam in de pan ging in Nicaragua. Zij hebben eigenlijk niets gemerkt van die spanningen en zeggen dat ze zich geen moment onveilig hebben gevoeld. Dat kan ook komen doordat in San Pedro de Sandinisten niet actief zijn’’, aldus de woordvoerder. 

Burgemeester Peter de Koning laat zich regelmatig informeren over de toestand in San Pedro.  De Koning: ,,We houden de toestand scherp in de gaten. Mocht het nodig zijn dan kunnen ze een beroep op ons doen.’’

Kort geleden is in San Pedro nog een park vernoemd naar mede-oprichter van GESP Jo Opsteegh uit Gennep, die eerder dit jaar overleed. 

Volledig scherm
Een plaquette bij het ecologische park in San Pedro herinnert aan Jo Opsteegh. © GeSP
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Miljoenen extra nodig om brandweer Noord-Limburg paraat te houden
    PREMIUM

    Miljoenen extra nodig om brandweer Noord-Lim­burg paraat te houden

    GENNEP - De paraatheid van de brandweer in Noord- en Midden-Limburg staat zwaar onder druk. Door een gebrek aan brandweerpersoneel kunnen sommige blusploegen niet meer uitrukken. Soms zijn brandweerposten weken achter elkaar niet bemand. Een onwenselijke situatie die de gemeenten in het verzorgingsgebied dat zich uitstrekt van Mook via Gennep tot Susteren-Echt samen moeten verbeteren. Daarvoor zijn miljoenen euro's extra nodig bovenop wat de gemeenten al betalen aan de Veiligheidsregio.

Maasland