Volledig scherm
Een poppy op het uniform van een Britse militair. © Getty Images

Gennep viert 75 jaar bevrijding met drie dagen vol activiteiten

GENNEP - De Gennepse bevolking zag in september 1944 de luchtlandingen van Operatie Market Garden bij Groesbeek. Gennep werd toen nog niet bevrijd en bleef vijf maanden lang frontgebied. De Limburgse gemeente is bevrijd op 12 februari 1945. In het weekend van 14, 15 en 16 februari wordt stilgestaan bij de bevrijding 75 jaar geleden.

 In oktober 1944 moest de bevolking van Gennep evacueren. In februari kwam het front weer in beweging. In het nabijgelegen Reichswald vond de laatste grote slag plaats. Om Gennep werd dagenlang gevochten, voordat op 12 februari het verlossende moment kwam, tijdens Operatie Veritable.

Vrijdag 14 februari wordt het stadhuis ingericht als militair hoofdkwartier. Radio Veritable verzorgt drie dagen lang uitzendingen. De apparatuur dateert uit de oorlog, re-enactors bemensen de tijdelijke studio, die van 10.00 tot 18.00 uur te bezoeken is.

Poppy

Vrijdag 14 februari is de herdenking op begraafplaatsen in Milsbeek, Ottersum en Gennep, waarbij 220 poppy’s (klaprozen) worden geplant op elk soldatengraf vanaf 13.00 uur. De poppy is het Britse symbool van alle gesneuvelde militairen. Zaterdag is er om 15.00 uur een concert van fanfare Bereden Wapens in Pica Mare Gennep.

In Museum Het Petershuis is van 2 februari tot en met 8 maart de expositie Onze bevrijders in beeld te zien. Tijdens de Battlefield Tour brengen hardlopers het bevrijdingsvuur bij de gemeentegrens in Milsbeek. Op 2 maart - de dag dat België werd bevrijd - gaat het vuur verder naar Bergen. 

Slot van de viering van 75 jaar bevrijding zijn de concerten op bevrijdingsdag op Landgoed Roepaen.

Nieuwe gedenktekens over de Holocaust in Gennep zijn in de maak. Die komen op het Vredesplein bij de Niersbrug en aan de Torenstraat, waar vroeger de synagoge stond.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland