Volledig scherm
Enorme drukte bij de bijeenkomst in het gemeenschapshuis van Milsbeek voor de infoavond over de Lob van Gennep door het waterschap. © Theo Peeters

Gennep wacht nog even met second opinion over Lob van Gennep

GENNEP - Er komt voorlopig geen onafhankelijk onderzoek naar het waterbergende project Lob van Gennep. De PvdA in Gennep wil graag zo'n second opinion, maar de meeste partijen in de gemeenteraad vinden het nog te vroeg, bleek bij de raadsvergadering maandagavond. Het plan van de PvdA ligt nog wel op tafel: voor een later moment.

De PvdA stelde voor een team van waterbouwkundigen, juristen en economen onderzoek te laten doen naar de gevolgen van het hoogwaterproject Lob van Gennep. Die deskundigen moeten worden ingehuurd door de gemeenteraad, als vertegenwoordigers van de bevolking.

Wat het onderzoek kost, is nog moeilijk in te schatten, zegt fractievoorzitter Luc Brouwers. Hij verwacht dat het om enkele tonnen gaat. Dat bedrag moet, vindt hij, komen uit het budget van de stuurgroep achter Lob van Gennep.

Waterberging

Het project moet het gebied tussen Mook en Gennep beter beschermen tegen hoogwater, door de dijken hoger en sterker te maken en de waterberging te verbeteren. Daarvoor zijn verschillende varianten ontwikkeld.

De afgelopen weken waren er in verschillende dorpen drukbezochte informatiebijeenkomsten. Vooral de mogelijkheid om het gebied blank te zetten bij extreem hoogwater in de Maas, roept weerstand op.

Wantrouwen

Veel inwoners wantrouwen de stuurgroep, zegt Brouwers. ,,Het idee leeft dat toch al besloten is welke variant gekozen wordt. De stuurgroep wordt gezien als verlengstuk van Rijkswaterstaat. Daarom is het goed als wij als volksvertegenwoordigers onafhankelijk onderzoek doen. Het zou het draagvlak voor de plannen kunnen vergroten.’'

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland