Volledig scherm
© Theo Peeters

Gennepermolen krijgt 20 nieuwbouwwoningen

GENNEP - Wonen met uitzicht op de Niers en Ottersum, in een appartement, een zogenoemd panoramahuis of een herenhuis. Dat ontwerp, Houtzagerij, is favoriet bij MeyerBergman Erfgoed Ontwikkeling voor het gebied Gennepermolen in Gennep.

Voor Gennepermolen liggen drie varianten op tafel. Het plan Houtzagerij is volgens de ontwerpers het meest realistisch. Het zou de kleinste financiële risico's hebben. Bovendien zijn er verschillende soorten woningen ingetekend: zeven appartementen, zeven zogenoemde panoramawoningen en zes herenhuizen. Parkeren kan ondergronds. De naam Houtzagerij verwijst naar houtfabriek De Gennepermolen die in 1929 afbrandde.

Kazerne

In de twee andere ontwerpen komen er dertig appartementen verdeeld over twee gebouwen of worden de kavels vrijgegeven. Dat laatste kan altijd nog, maar ziet MeyerBergman liever niet gebeuren. In alle varianten lijkt plaats voor een plein en een terras tussen de huizen en de historische brandweerkazerne. In die kazerne komen commerciële ruimtes. Wat dat betekent is nog niet concreet uitgewerkt. Er is al een wandelboulevard langs de oever, zwevend over de Niers, om de omgeving aantrekkelijker te maken.

Gennepermolen ligt op een prominente plek bij binnenkomst van de historische binnenstad: tussen Niers, Martinustoren en de oude brandweerkazerne. MeyerBergman heeft een optie op de grond. Eind vorig jaar maakte de ontwikkelaar met Gennep de afspraak dat er binnen een jaar een haalbaar plan moest liggen, anders zou de optie vervallen. 

Slepende zoektocht

Het plan ligt er nu. Als alles volgens verwachting verloopt, neemt MeyerBergman het gebied begin 2020 over. Als dat doorgaat, komt er een eind aan een jaren slepende zoektocht naar een nieuwe toekomst voor de Gennepermolen. Over woningbouw wordt al gesproken sinds begin deze eeuw bekend werd dat de gemeentewerf er zou vertrekken.

MeyerBergman is een ontwikkelaar met kantoren in onder meer Londen, New York en Parijs. In Nederland zit het bedrijf in Den Haag en Utrecht. MeyerBergman maakte het ontwerp voor de herontwikkeling van de Westergasfabriek in Amsterdam en voor Paleis Soestdijk. Gennep heeft het bedrijf zelf benaderd.

Een voorkeur voor een van de plannen hebben burgemeester en wethouders nog niet, schrijven ze aan de gemeenteraad. Al past het plan Houtzagerij het best in de randvoorwaarden die Gennep met de ontwikkelaar heeft afgesproken. Dinsdag 12 november (20.00 uur) wordt het plan toegelicht in zaal Pica Mare in Gennep.

Maasland