Volledig scherm
De Me.rtzitting in Gennep 2016. Foto Theo Peeters

Gennepse jongeren extra gecontroleerd op alcoholconsumptie met carnaval

GENNEP - De gemeente Gennep controleert met carnaval extra op de naleving van de alcoholregels. Opsporingsambtenaren houden samen met de politie de boel in de gaten.

Volgens burgemeester Peter de Koning zijn de afspraken met de horecaondernemers duidelijk op een rijtje gezet. Aan jongeren onder de 18 jaar mag geen drank verkocht worden. „Ook dit jaar werken we met polsbandjes. Jongeren zonder polsbandje krijgen geen alcohol”, zegt De Koning.

ID-kaart
Een polsbandje kunnen jongeren op vertoon van hun identificatiekaart al voor carnaval aanschaffen. Dat bandje is in de hele gemeente van kracht.

Steekproef
De Koning: „We gaan bij de controles steekproefsgewijs te werk bij de verschillende horecazaken. Bij drankgebruik op straat geldt: dat mag, mits je geen overlast veroorzaakt.”

Boete
Drank verstrekken aan jongeren onder de 18 is strafbaar en kan een kastelein een boete van 1.360 euro opleveren. Jongeren die betrapt worden, kunnen een boete krijgen van 45 euro.

Uit een recent onderzoek van de GGD Limburg bleek dat jongeren in Limburg meer alcohol drinken dan de jeugd in de rest van Nederland. En de jongeren in Noord-Limburg drinken dan nog weer net iets meer. Reden te meer, vindt De Koning, om extra op te letten. „Maar laten we het vooral gezellig houden. Neem goeie zin mee, is het advies.”

Afspraken
In de gemeente Mook en Middelaar zijn ook afspraken gemaakt met de horeca en met de uitbaters van dorpshuizen. Polsbandjes zijn er niet, omdat carnaval kleinschalig gevierd wordt per kern. „De carnavalsverenigingen kennen doorgaans de mensen en er is dus ook in die zin sociale controle. De exploitant van het dorpshuis kan uiteraard bij twijfel vragen naar legitimatie”, aldus een woordvoerder.

Maasland