Volledig scherm
PREMIUM
De ongemakkelijke Vierdaagsefoto. Met burgemeester Peter de Koning in het midden, en wethouder Peter Lucassen rechts, op gepaste afstand. © Theo Peeters

Het raadsel rond de val van burgemeester Peter de Koning: ‘Dit is een stille coup’

RECONSTRUCTIEGENNEP - ‘Borgen’ in Gennep. Burgemeester Peter de Koning (65, VVD) moet weg, maar niemand mag precies weten waarom. Wie zitten er achter zijn val? Waarom zwijgt iedereen? ,,Dit is een stille coup.”

Quote

Het is onvermijde­lijk geworden dat ik na de zomer, in september, dit mooie ambt zal moeten neerleggen

Peter de Koning, Gennep

Middernacht geweest, de vakantie lonkt. Na dik vier uur vergaderen - het raadsvoorstel ‘Regionale visie land- en tuinbouw Noord-Limburg’ is zojuist afgetikt - schraapt burgemeester Peter de Koning zijn keel.

Dinsdag 2 juli, stadhuis Gennep. ,,Dames en heren van de gemeenteraad, het is nu de hoogste tijd voor het zomerreces. Ik wens iedereen een heel goede vakantie, om verkoeling of juist verhitting te zoeken. Kom heel terug.”

En dan, terwijl de matig bezette publieke tribune leeg stroomt en de tv-kijker uitschakelt, kondigt De Koning vanuit het niets zijn val aan. ,,Het is onvermijdelijk geworden dat ik na de zomer, in september, dit mooie ambt zal moeten neerleggen.”

Wat?

Peter de Koning, 65 jaar, zeven jaar burgervader van Gennep, begin 2018 voor zes jaar herbenoemd, trotse man, gewaardeerde burgemeester, die in het holst van de nacht tussen neus en lippen zijn vertrek aankondigt? Waarom dan? 

De Koning spreekt toelichtende zinnen over ‘een verandering van het bestuurlijk klimaat’ die hij de afgelopen maanden bespeurde. Wat snel duidelijk wordt: de drie Gennepse wethouders hebben het vertrouwen in hem opgezegd. Maar hoezo? 

Einde raadsvergadering. Goedenacht, welterusten. Niemand loopt naar De Koning toe.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland