Sanatorium Zonnelicht-Heide op een prentbriefkaart uit de jaren veertig.
Volledig scherm
PREMIUM
Sanatorium Zonnelicht-Heide op een prentbriefkaart uit de jaren veertig.

Het verhaal van Diny: ze vluchtte van Gennep naar Winterswijk tijdens de oorlog

Bevrijding Stap voor StapAflevering 20: weg uit Gennep. Niet álle inwoners van Gennep zijn in oktober 1944 geëvacueerd. De Duitsers weten in die dagen niet goed wat ze aanmoeten met de tbc-patiënten in sanatorium Maria Oord en nazorghuis Zonlicht-Heide. De ziekte is immers erg besmettelijk. Ze hebben weinig zin met de zieken te gaan zeulen en zo de ziekte in eigen land of onder de troepen te verspreiden. Dus laten ze de patiënten, en de nonnen en het burgerpersoneel, maar aan hun lot over.

Geurt Franzen

In 'Bevrijding Stap Voor Stap' zoekt Geurt Franzen naar de verhalen uit de periode september 1944-voorjaar 1945. Een tijdvak waarin de regio werd bevrijd van de Duitse bezetting, maar zware beproevingen moest ondergaan.
Klik voor eerdere afleveringen

Met alle gevaren van dien. Want de geallieerden betalen de Duitsers, die onophoudelijk vanuit Noord-Limburg granaten op het Land van Cuijk afvuren, met gelijke munt terug. Zodat de zieken genoodzaakt zijn dag en nacht in kelders te liggen. Biddend dat de granaten overvliegen. Zelfs de kelder van het oude stadhuis aan de Markt ligt vol tbc-lijders.

In december vindt de Duitse legerleiding eindelijk dat er iets moet gebeuren. Vlak voor Kerstmis wordt met behulp van het Rode Kruis een evacuatie van zieken en personeel op gang gebracht. Via Goch trekt een lange stoet naar de Achterhoek. Een noodziekenhuis in Harreveld vangt de zieken op.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland