Hoe moet het nu verder na ‘Het lek van Gennep’?

Vijf vragen overDeze krant beschikte over vertrouwelijke informatie over de burgemeestersaffaire. Gennep doet aangifte van het lekken. Wat nu? Vijf vragen.

Volledig scherm
© Getty Images/Cultura RF

1) Hoe zat het ook alweer?
Peter de Koning zag zich deze zomer gedwongen op te stappen als burgemeester van Gennep: de drie wethouders hadden het vertrouwen in hem opgezegd. Meer dan dat was lange tijd niet duidelijk: alleen De Koning, de wethouders en de vijf leden van de vertrouwenscommissie (raadsleden, van iedere politieke partij één) leken op de hoogte.

De Koning wilde wel praten, maar zei niet veel te begrijpen van de situatie. Verder wilde niemand zeggen wat de reden was om het vertrouwen in De Koning op te zeggen. Ook de gemeenteraad, de gekozen volksvertegenwoordiging, wist van niets. Tot de raadsvergadering van 16 september. Die was besloten: wat besproken werd moet geheim blijven.

2) Toch is er meer duidelijk over de affaire. Hoe kwam dat beeld tot stand?
De ene kant van het verhaal werd verteld door de hoofdpersoon: Peter de Koning. Hij heeft steeds zijn kant van het verhaal verteld, wat er op neerkomt dat hij niet begrijpt wat er precies aan de hand was. Een ander belangrijk deel komt van ingewijden: een woede-uitbarsting van De Koning was de druppel voor diens vertrek. Hij zou voor een angstcultuur op het stadhuis hebben gezorgd. Dat is besproken tijdens die besloten raadsvergadering. Gennep besloot deze maand aangifte te doen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Marian Leideritz, de vrouw die nooit opgeeft: ‘Sommige mensen zullen denken: heb je haar weer’
    PREMIUM
    vrijdaginterview

    Marian Leideritz, de vrouw die nooit opgeeft: ‘Sommige mensen zullen denken: heb je haar weer’

    OTTERSUM - Er is een kloof in de samenleving, zegt Marian Leideritz (68) uit Ottersum. Om daar iets aan te doen, organiseert ze activiteiten die Nederlanders en nieuwkomers moeten verbinden. Het is het zoveelste initiatief in Gennep waar ze zich voor inzet. ,,Ik zie soms anderen denken: die Marian kickt op belangstelling, maar het is precies het tegenovergestelde.’’

Maasland