Volledig scherm
AirBnB © REUTERS

Innen van toeristenbelasting AirBnB in Gennep blijkt lastig

GENNEP - Wie binnen de gemeentegrenzen van Gennep overnacht moet toeristenbelasting betalen. Per nacht in een vakantiehuisje, hotel of bed&breakfast is dat 1,40 euro per persoon. Op de camping of in de camper kost dat 1 euro per nacht. De gemeente Gennep zou ook die toeristenbelasting moeten innen bij overnachtingen in een AirBnB of als reizigers logeren via bijvoorbeeld Vrienden op de Fiets. 

Maar het lukt Gennep niet om die laatste overnachtingsmogelijkheden ook aan te slaan voor de toeristenbelasting. In de afgelopen weken heeft de Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen (BsGW) in opdracht van Gennep onderzocht welke AirBnB's er zijn in de kernen binnen de gemeente. Dat gebeurde na een motie van D66 om een en ander te onderzoeken.

 Weigeren

Dat blijkt niet zo eenvoudig, concludeert wethouder Janine van Hulsteijn. ,,Als je zoekt op AirBnB krijg je niet alleen de overnachtingsmogelijkheden in Gennep maar ook buiten de gemeentegrenzen. Bovendien krijg je bij een AirBnB pas het adres te zien bij een boeking.’’

Volgens Van Hulsteijn heeft de belastingdienst contact gezocht met de koepelorganisatie in Londen. ,,Maar daar weigeren ze ook om de adressen te geven. Overigens is er wel een aantal AirBnB's dat wel bekend is en die wel een aanslag voor de toeristenbelasting ontvangen.’’

Traceren

Reizigers die via Vrienden op de Fiets overnachten bij een Gennepse adres zijn volgens Van Hulsteijn helemaal moeilijk te traceren. Zij concludeert dat de BsGW zo gauw nieuwe adressen bekend zijn de toeristenbelasting zal opleggen, mits die adressen zich binnen de gemeentegrenzen bevinden.

Volledig scherm
Paul Essers uit Venlo op de camperplaats in Gennep achter de kerk in het centrum van Gennep samen met zijn poes Lucky. Ook camperaars moeten sinds dit jaar toeristenbelasting afrekenen. © Theo Peeters
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Op deze groene plek in Gennep komen 55 appartementen voor senioren, is het plan
  PREMIUM

  Op deze groene plek in Gennep komen 55 appartemen­ten voor senioren, is het plan

  GENNEP - Er zijn plannen voor de bouw van appartementen op een deel van de Groene Long van Gennep: de Groes. In opdracht van vastgoedontwikkelings- en beleggingsmaatschappij Nebuvast uit Gennep heeft Livin Concepts een ontwerp uitgewerkt voor 50 appartementen. Die moeten gebouwd kunnen worden op grond die Nebuvast van het bestuur van de Sint Martinuskerk wil overnemen. Het zou in totaal gaan om 11.000 vierkante meter.
 2. Stemmen voor Europa in Ottersum dit keer niet in De Pub maar in 't Swaantje

  Stemmen voor Europa in Ottersum dit keer niet in De Pub maar in 't Swaantje

  OTTERSUM - Wie donderdag in Ottersum wil gaan stemmen voor de Europese verkiezingen kan niet in het stemlokaal terecht dat op de stempas vermeld staat. Voor veel inwoners is café-zaal De Pub het dichtstbijzijnde stemlokaal. Maar door persoonlijke omstandigheden is De Pub donderdag niet beschikbaar. Het stemlokaal is daarom verplaatst naar de buren bij 't Swaantje. Dat is te vinden aan de St. Janstraat 46 in Ottersum.

Maasland