Volledig scherm
AirBnB © REUTERS

Innen van toeristenbelasting AirBnB in Gennep blijkt lastig

GENNEP - Wie binnen de gemeentegrenzen van Gennep overnacht moet toeristenbelasting betalen. Per nacht in een vakantiehuisje, hotel of bed&breakfast is dat 1,40 euro per persoon. Op de camping of in de camper kost dat 1 euro per nacht. De gemeente Gennep zou ook die toeristenbelasting moeten innen bij overnachtingen in een AirBnB of als reizigers logeren via bijvoorbeeld Vrienden op de Fiets. 

Maar het lukt Gennep niet om die laatste overnachtingsmogelijkheden ook aan te slaan voor de toeristenbelasting. In de afgelopen weken heeft de Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen (BsGW) in opdracht van Gennep onderzocht welke AirBnB's er zijn in de kernen binnen de gemeente. Dat gebeurde na een motie van D66 om een en ander te onderzoeken.

 Weigeren

Dat blijkt niet zo eenvoudig, concludeert wethouder Janine van Hulsteijn. ,,Als je zoekt op AirBnB krijg je niet alleen de overnachtingsmogelijkheden in Gennep maar ook buiten de gemeentegrenzen. Bovendien krijg je bij een AirBnB pas het adres te zien bij een boeking.’’

Volgens Van Hulsteijn heeft de belastingdienst contact gezocht met de koepelorganisatie in Londen. ,,Maar daar weigeren ze ook om de adressen te geven. Overigens is er wel een aantal AirBnB's dat wel bekend is en die wel een aanslag voor de toeristenbelasting ontvangen.’’

Traceren

Reizigers die via Vrienden op de Fiets overnachten bij een Gennepse adres zijn volgens Van Hulsteijn helemaal moeilijk te traceren. Zij concludeert dat de BsGW zo gauw nieuwe adressen bekend zijn de toeristenbelasting zal opleggen, mits die adressen zich binnen de gemeentegrenzen bevinden.

Volledig scherm
Paul Essers uit Venlo op de camperplaats in Gennep achter de kerk in het centrum van Gennep samen met zijn poes Lucky. Ook camperaars moeten sinds dit jaar toeristenbelasting afrekenen. © Theo Peeters
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Vijf ideeën uit Ottersum in de race voor subsidie van jongerencafé Vrijdagavond bij Koos

    Vijf ideeën uit Ottersum in de race voor subsidie van jongeren­café Vrijdag­avond bij Koos

    OTTERSUM - Op de laatste vrijdag van deze maand weet het dorp Ottersum wie gewonnen heeft. Op die avond wordt in het jongerencafé Vrijdagavond bij Koos bekend gemaakt welk van de vijf ideeën uit het dorp in aanmerking komt voor een subsidie. Het jongerencafé zamelde de afgelopen jaren van elk verkocht drankje een klein bedrag in. Dat leverde een totaal van 5.000 euro op. Dat geld wordt beschikbaar gesteld voor een idee waarvan heel Ottersum profijt kan hebben.

Maasland