Volledig scherm
Joep van Lieshout bij de Domestikator. © REUTERS

Joep van Lieshout en Frank Havermans maken nieuwe kapellen voor Milsbeek en Ottersum

MILSBEEK / OTTERSUM / VEN-ZELDERHEIDE - Fietsers en wandelaars tussen Milsbeek en Ven-Zelderheide kunnen straks tot bezinning komen in een moderne kapel van de kunstenaars Joep van Lieshout en Frank Havermans. Die werken namelijk allebei mee aan de Kapellenbaan, een kunstroute die verwijst naar kapelletjes van weleer.

Kapellenbaan is een internationaal kunstproject van Stichting Cultuur zonder Grenzen, dat verwijst naar de vele veldkapelletjes die van oudsher te vinden zijn in deze streek. Het idee is hedendaagse veldkapellen te maken voor de route tussen Boxmeer en Duitsland. Kunstenaars, architecten en ontwerpers maken hun eigen interpretatie van het fenomeen veldkapel.

De kapellen komen in Boxmeer, maar ook in de gemeente Gennep. Waar de kapellen precies komen, is nog niet bekend. Volgens de gemeente Gennep gaat het in ieder geval om plekken aan de Grensweg tussen Milsbeek en Ven-Zelderheide en de omgeving van sportpark De Niersvallei in Ottersum.

Het project wordt onder meer betaald door het Mondriaanfonds. Gemeente Gennep legt 30.000 euro bij.

Kanye West

De kapellen worden ontworpen door  Atelier Van Lieshout (de studio rond Joep van Lieshout), Frank Havermans, Studio Makkink en Bey en Sachi Miyachi. Die in Milsbeek en Ottersum worden ontworpen door de eerste twee. 

Van Lieshout is bekend van zijn sculpturen. Domestikator is een van zijn bekendste werken, een geheel van rode gebouwtjes dat gezien kan worden als een paar dat seks heeft. Rapper Kanye West zou een bewonderaar van Van Lieshout zijn. Het werk van beeldend kunstenaar Havermans was onder meer te zien in het Van Abbemuseum in Eindhoven.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland