Besproeien met oppervlakte water mag niet meer.
Volledig scherm
Besproeien met oppervlakte water mag niet meer. © Ed van Alem

Limburg verbiedt sproeien met oppervlaktewater vanwege watertekort

GENNEP - Het gebruik van water uit beken en sloten is in Limburg met ingang van komende vrijdag verboden. Het verbod geldt tot het moment dat de waterafvoer van de beken weer op niveau is en uiterlijk tot 1 oktober 2020.

‘Met het instellen van het verbod willen we verdere daling van het waterpeil voorkomen, acute schade in beken tegengaan en zorgen voor voldoende watervoorraad in de aanloop naar de zomer', laat het Waterschap Limburg weten.

Het verbod geldt voor particulieren en bedrijfsleven. Dus ook het sproeien van tuinen vanuit beken en sloten verboden. Hetzelfde geldt voor het beregenen van sportvelden vanuit oppervlaktewater. 

Nieuw fenomeen

Har Frenken, bestuurder bij Waterschap Limburg: ,,Het relatief nieuwe fenomeen van watertekorten, vraagt om een structureel andere manier van waterbeheer en omgaan met water. Daar moet iedereen zijn steentje aan bijdragen. Van het zorgen voor regenwateropvang bij je thuis tot het kijken naar gezamenlijke aanpakken over waterbeschikbaarheid door overheden, bedrijfsleven, land- en tuinbouw en natuurorganisaties.”

Medewerkers van Waterschap Limburg controleren op naleving van het verbod. Deze controles vinden ook in vroege ochtend- en avonduren en in het weekend plaats, aldus het waterschap.

Maasland