Volledig scherm
De informatiebijeenkomsten over de Lob van Gennep werden zeer druk bezocht. In Milsbeek kwamen meer dan 600 mensen naar het Trefpunt. © Theo Peeters

Lob van Gennep neemt meer tijd: pas eind 2020 volgt besluit

GENNEP / MOOK - Niet in de zomer van 2020 maar pas eind van dat jaar zal er een besluit genomen worden over hoe de Lob van Gennep gestalte zal krijgen. Gezien de weerstand van de inwoners wil de stuurgroep meer tijd nemen om nieuwe oplossingen verder uit de kunnen werken. Dat laat de stuurgroep in een persverklaring weten.

Het project de Lob van Gennep is erop gericht om het gebied tussen Mook en Gennep beter te beschermen tegen hoogwater door de huidige dijken hoger en sterker te maken, en tegelijkertijd de waterberging te verbeteren. Daarvoor zijn verschillende varianten ontwikkeld. De afgelopen weken roerde de bevolking zich danig tijdens zeer druk bezochte informatie-bijeenkomsten.

Schuif

Onder meer de variant waarbij er een schuif in de dijk zou komen die bij extreem hoog water opengezet kan worden, stuit op fel verzet. In het uiterste geval kunnen de dorpen Ven-Zelderheide, Ottersum, Plasmolen, Middelaar en Milsbeek onder water lopen. Die kans is weliswaar klein en dat kan ook gebeuren als de dijken zouden overlopen, maar het gevoel dat ‘ergens achter een bureau’ besloten wordt om de schuif open te zetten, vinden de bewoners onverteerbaar.

Volledig scherm
De Lob van Gennep is een gebied dat van oudsher bij extreem hoog water - eens in de 300 jaar - als overloop voor de Maas fungeert. © M Kuster

Volgens Patrick Van der Broeck, voorzitter van de stuurgroep en dijkgraaf van Waterschap Limburg, wordt de komende periode benut om de mensen die in het gebied wonen verder te informeren. ‘We hebben de afgelopen periode via informatieavonden, keukentafelgesprekken en werkgroepen meer dan 1.500 mensen gezien en gesproken. We merken daarbij dat er veel onduidelijkheid is in de omgeving en dat mensen tijdsdruk voelen. Terwijl we juist de tijd willen nemen om met elkaar in gesprek te blijven en vragen te beantwoorden. Dat blijft zo gedurende de gehele verkenning, om samen met betrokkenen te komen tot betere plannen en pas dan besluiten te gaan nemen’, aldus Van der Broeck in de persverklaring.

Quote

We willen samen met de inwoners betere plannen maken

Patrick van der Broeck, Voorzitter van de stuurgroep en dijkgraaf van Waterschap Limburg

Alternatief

Tijdens de gesprekken zijn door de bewoners nieuwe varianten aangedragen die nu ook onderzocht zullen worden. Van der Broeck: ‘Welke keuze we ook maken, we zorgen voor betere bescherming tegen hoogwater. Een nieuw alternatief is de dijken verhogen en versterken en er een ‘drempel’ in aan te brengen in plaats van een schuif.  Verder is er het alternatief ‘klassieke dijken’. Dat komt neer op het louter versterken en verhogen van de bestaande dijken volgens de wettelijke norm, zonder schuif of drempel.’

Door de grote belangstelling voor de afgelopen informatieavonden organiseert de stuurgroep over enkele weken een nieuwe informatiebijeenkomst. Vervolgens wordt nog dit jaar de voortgang toegelicht tijdens een nieuwe reeks informatiebijeenkomsten. De zogenaamde Notitie Reikwijdte en Detailniveau komt niet einde 2019 maar begin 2020 ter inzage. Deze notitie beschrijft welke oplossingen ze verder gaan onderzoeken. Pas eind 2020 adviseert de stuurgroep een oplossing aan de minister.

Lees alles over de Lob van Gennep in ons dossier. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland