Met dit gedicht werden in Milsbeek honderden handgemaakte poppy’s geplant

VideoMILSBEEK - ‘I’m paper or enamel. I’m old or shining new. I’m a way of saying thank you, to every one of you.’ Na het voordragen van een gedicht van Paul Hunter over de poppy, werden vrijdagmiddag hier in Milsbeek 210 keramische klaprozen geplant. 

Dat gebeurde ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, in deze streek dit weekend precies 75 jaar geleden. 

Na de Eerste Wereldoorlog groeide de poppy uit tot een universeel symbool voor gesneuvelde soldaten. Vooral in het Verenigd Koninkrijk zie je veel rondom dagen van herinnering, op revers en in kransen. De keramische poppy's in Milsbeek zijn een idee van Bianca van Dreumel uit Gennep en Daantje Kip uit Nijmegen. Ook in Ottersum (9), Heijen (1) en Gennep (1) werden poppy's geplant: 221, voor elke gevallene één. Ze blijven tot en met 4 mei staan.

In Milsbeek werd vrijdag ook een vernieuwd informatiebord over de burgerslachtoffers onthuld. Het oude bord (uit 1955) was in verval geraakt.

Het nieuwe informatiebord.
Volledig scherm
Het nieuwe informatiebord. © Stichting Cultuurbehoud Milsbeek
Na het voordragen van een gedicht van Paul Hunter over de poppy, werden vrijdagmiddag hier in Milsbeek 210 keramische klaprozen geplant.
Volledig scherm
Na het voordragen van een gedicht van Paul Hunter over de poppy, werden vrijdagmiddag hier in Milsbeek 210 keramische klaprozen geplant. © Theo Peeters

I am not a badge of honour - Paul Hunter

I am not a badge of honour,
I am not a racist smear,
I am not a fashion statement,
To be worn but once a year,

I am not glorification
Of conflict or of war.
I am not a paper ornament
A token,
I am more.

I am a loving memory,
Of a father or a son,
A permanent reminder
Of each and every one.

I’m paper or enamel
I’m old or shining new,
I’m a way of saying thank you,
To every one of you.

I am a simple poppy
A Reminder to you all,
That courage faith and honour,
Will stand where heroes fall.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Zondag 21 graden en zon: hoe voorkom je nieuwe topdrukte? ‘Maak een ommetje vanuit huis’
    PREMIUM

    Zondag 21 graden en zon: hoe voorkom je nieuwe topdrukte? ‘Maak een ommetje vanuit huis’

    NIJMEGEN / NEDERASSELT / SINT ANTHONIS - Zondag wordt een prachtige dag: 21 graden en zon. Wandel je straks met je om milde frisheid verlegen neus toch weer schouder aan schouder in het vennengebied of de staatsbossen? Met de coronacrisis in het achterhoofd bereiden natuurorganisaties zich voor op een druk weekend. ,,Zolang het mooi weer is, staan wij in de hoogste staat van paraatheid.’’

Maasland