Volledig scherm
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (D66). © ANP

Minister bespreekt Gennepse burgemeestersaffaire met Commissarissen van de Koning

GENNEP - Naar aanleiding van de Gennepse burgemeestersaffaire zal minister Ollongren van Binnenlandse zaken met de Commissarissen van de Koning praten over het aftreden van burgemeesters.

Ook heeft ze naar aanleiding van de kwestie Commissaris van de Koning Theo Bovens om uitleg gevraagd. De vertrouwenscommissie, die een cruciale rol speelde in het aftreden van De Koning, heeft volgens de minister geen ‘formele rol of bevoegdheid in deze aangelegenheid’.  

Dat zegt Ollongren in antwoord op vragen van D66-Kamerleden Monica den Boer en Rens Raemakers. De vragen werden gesteld naar aanleiding van een verhaal van De Gelderlander: Het raadsel rond de val van burgemeester Peter de Koning: ‘Dit is een stille coup’.

Vertrouwen opgezegd

Peter de Koning maakte 1 juli bekend dat hij zich vanwege ‘veranderd bestuurlijk klimaat’ genoodzaakt zag zijn taken per september neer te leggen. Later bleek dat de drie wethouders half juni het vertrouwen in hem hadden opgezegd, via de vertrouwenscommissie. De Koning wilde aanblijven, maar legde begin deze maand zijn werkzaamheden neer. Per 1 november treedt hij officieel uit dienst.

Ollongren betreurt het vertrek van De Koning.  ‘In algemene zin is een kwestie als deze schadelijk voor het openbaar bestuur in het algemeen en voor het aanzien van het burgemeestersambt in het bijzonder.’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland