Volledig scherm
PREMIUM
De Gennepse ooievaars, hier op archiefbeeld. © Theo Peeters

Nog maar 2 jonge ooievaars op live te volgen nest Gennep: 'Beelden best confronterend'

GENNEP - En toen woonden er nog maar twee ooievaarskuikens op het nest bovenop het historische stadhuis van Gennep. Twee pasgeboren uivers zijn, blijkt nu, het voorbije pinksterweekeinde overleden.

Volledig scherm
De ooievaars nestelen op een schoorsteen van het oude stadhuis in Gennep. © Theo Peeters

Moeder heeft het ene jonkie zondagavond laat uit het nest gegooid. Deze vogel is in een bloembak terecht gekomen bij het stadhuis. ,,Dat kuiken was een nakomertje en is begin mei vijf dagen later dan de rest uit het ei gekropen. Het beestje heeft de achterstand in groei nooit kunnen inhalen’’, zegt Leo Daanen, ooievaarringer namens Stork. 

Vanuit de regionale vogelwacht de Maasheggen is de Beugenaar bevoegd om de webcambeelden op de site Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland, waarop sinds begin dit jaar het wel en wee van de Gennepse ooievaars te volgen is, terug te kijken. ,,Zo kon je zien dat toen voor de jonkies nieuw voedsel werd gebracht, het nakomertje min of meer ook als voedsel werd gezien. Toen het even later niet meer bewoog, zag je moeder ingrijpen door het kuiken uit het nest te gooien. Daar is niks geks aan. Zo gebeurt dat in de natuur.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. CDA, SP en PvdA vragen opheldering minister over aanrijtijden ambulance in Gennep

    CDA, SP en PvdA vragen ophelde­ring minister over aanrijtij­den ambulance in Gennep

    GENNEP / DEN HAAG - Lopen inwoners van de gemeente Gennep gevaar doordat de ambulancezorg niet meer vanuit Gennep verzorgd wordt? Hoe denkt VVD-minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport ervoor te zorgen dat ambulances de aanrijtijden - de tijd die nodig is om na een hulpvraag bij de calamiteit te komen - van maximaal 15 minuten niet overschrijden? Drie Tweede Kamerleden Joba van den Berg (CDA), Henk van Gerven (SP) en Lilianne Ploumen (PvdA) hebben 13 vragen gesteld aan de minister over de kwestie.

Maasland