Volledig scherm
Een smeltkroes. © Fotobureau Ruud Rogier

Nog twee kandidaten voor doorstart metaalbedrijf Alucast in Heijen

HEIJEN - Het is nog te vroeg om te juichen, maar de kans dat metaalbedrijf Brabant Alucast in Heijen een doorstart maakt is reëel. Eind juli sprak de rechtbank in Roermond het faillissement uit van het bedrijf met 109 medewerkers op de loonlijst. 

Curator  Ralph Geelen van Boels Zanders Advocaten in Venlo is belast met de afhandeling van het faillissement. Hij heeft het bedrijf laten doorwerken omdat de kans bestaat dat na een overname een doorstart mogelijk is. Een fabriek die nog in productie is, maakt betere kans op een doorstart dan een stilgelegd bedrijf.

Geelen: ,,We zijn nog met twee overnamekandidaten in gesprek. Over enkele weken moet duidelijk zijn of en op welke manier het bedrijf kan worden voortgezet. Dan moet ook blijken hoeveel van de werknemers kunnen blijven. Dat is nog allemaal ongewis. We hopen tot een goede afronding te komen met een van de kandidaten.''

Doel: bedrijf redden

Het doel van de curator is om het bedrijf te redden en ook zo veel mogelijk werkgelegenheid. ,,We hebben besloten dat het bedrijf bleef doordraaien op een aangepaste manier. Zo konden de bestaande materialen die al geproduceerd waren worden opgebruikt. Het ziet er nu naar uit dat we het smeltproces weer gaan opstarten en dus nieuwe productie maken. Dan kunnen mogelijk ook nieuwe orders worden aangenomen.''

Geelen benadrukt dat de fabriek laten doorwerken een belangrijke voorwaarde kan zijn om de kans op een doorstart te vergroten. ,,Als de klanten eenmaal weglopen heb je ze nog niet zomaar terug.'' 

Bij het Heijense bedrijf op De Grens worden vooral onderdelen voor vrachtwagens gemaakt.Het metaalbedrijf is failliet gegaan, omdat er, aldus Geelen, onvoldoende geld was om aan de lopende verplichtingen te kunnen voldoen.

Brabant Alucast is een aluminium hogedrukgieterij. Van aluminium en magnesium worden onderdelen gemaakt voor de auto-industrie, voor vrachtwagens en personenauto's. Daarbij gaat het vooral om onderdelen voor de aandrijving en carrosserieonderdelen.  Audi, General Motors en DAF zijn enkele grote klanten.

Volledig scherm
De BMW-lijn in de gieterij van Brabant Alucast in Oss. © Brabant Alucast
Volledig scherm
Het vullen van de gietmachine bij Alucast. © Fotobureau Ruud Rogier
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. 20 graden? Brrrr! Kachel weer vol aan na klacht Gennepse ambtenaren tijdens warmetruienweek

    20 graden? Brrrr! Kachel weer vol aan na klacht Gennepse ambtenaren tijdens warmetrui­en­week

    GENNEP - Het voornemen was mooi, maar de ambitie mogelijk iets te groot. Op initiatief van het college van burgemeester en wethouders van Gennep houdt de gemeente geen warme-truiendag maar een warmetruienweek. Ter bevordering van het milieubewustzijn en om de duurzaamheid praktisch te stimuleren. De verwarming gaat omlaag en warme kleding zorgt dat er toch gewoon gewerkt kan worden. Dat lukte niet helemaal.

Maasland