Volledig scherm
PREMIUM
Het hoofdkantoor van zorginstellling Dichterbij in Gennep. © Theo Peeters

Onderzoek naar misstanden in Genneps tehuis: stichting deed zelf ook aangifte

GENNEP - De politie onderzoekt ‘5 à 10 aangiftes’ die gedaan zijn tegen uitzendkrachten van de Gennepse zorginstelling Dichterbij. Deze voormalige medewerkers worden ervan verdacht dat ze verschillende jonge hulpbehoevende bewoners hebben mishandeld of misbruikt. 

Woordvoerster Diana van Lieshout van de politie Limburg: ,,Het overgrote deel van de aangiftes betreft mishandeling, in een paar gevallen is sprake van een verdenking van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Onze afdeling zedenzaken is daarom ook bij het onderzoek betrokken.” Er zijn, aldus de politie, nog geen aanhoudingen verricht. 

De zaak kwam volgens Dichterbij, een instelling die in Gelderland, Brabant en Limburg zorg biedt aan mensen met verstandelijke en vaak ook lichamelijke beperkingen, vorig najaar aan het rollen. Het mogelijke misbruik zou hebben gespeeld bij de afdeling Logterberge in Gennep, een kleine woonzorglocatie voor zeer intensieve zorg. De Telegraaf berichtte er vandaag over. 

‘Veiligheid cliënten waarborgen’

In een reactie daarop, plaatste de zorginstelling maandag een statement op haar website: ‘We willen benadrukken dat als er in onze zorgrelatie met cliënten iets fout gaat, wij dat heel erg vinden. Op de allereerste plaats voor de cliënten, hun verwanten en ook voor onze medewerkers. De situatie rond de locatie Logterberge heeft Dichterbij daarom in het najaar van 2018 hoog opgenomen. Dichterbij heeft toen maatregelen genomen om de veiligheid van de cliënten en de kwaliteit van zorg te waarborgen.’ 

Volgens Dichterbij-manager Jos Peters bestonden die maatregelen uit vier stappen. ,,Ten eerste hebben we aangifte gedaan tegen een aantal uitzendkrachten. Politie-onderzoek zal moeten uitwijzen wat er precies is gebeurd.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland