Volledig scherm
Brievenbussen aan het hek. © ANP XTRA

Ook hier groeit de rij voor een huurhuis: moeten we nu gezinswoningen splitsen?

LAND VAN CUIJK / GENNEP - Gezinswoningen moeten makkelijker gesplitst kunnen worden, zodat meer alleenstaanden een woning kunnen vinden. Daarover is woningcorporatie Destion in overleg met de gemeenten Gennep, Mook en Middelaar en Bergen. Dat zegt Destion-directeur Wilbert Pothoff, naar aanleiding van de toenemende vraag naar een- of tweepersoonswoningen.

Splitsen is nu soms ingewikkeld, omdat het bestemmingsplan dat niet altijd toelaat, zegt Pothoff.

In Gennep stonden in 2018 bijvoorbeeld tweehonderd mensen in de rij voor twee zogenoemde HAT-appartementen van Destion, woningen gebouwd onder de regeling (1975) Huisvesting Alleenstaanden en Tweepersoonshuishoudens. 

Overal dezelfde trend

Uit de cijfers van Destion blijkt dat de rij voor een huurwoning langer wordt. In Mook en Middelaar kwamen vorig jaar gemiddeld 100 mensen af op een vrijgekomen huurwoning. Een jaar eerder waren dat er nog 60. In Gennep groeide de rij in een jaar tijd van 39 naar 72. 

Ook in andere gemeenten in het Land van Cuijk en de kop van Noord-Limburg groeide de rij voor een huurwoning de afgelopen jaren. In Cuijk reageerden in 2017 nog 62 mensen op een woning, een jaar later waren dat er 103. Dezelfde trend is zichtbaar in Mill en Sint Hubert: van 38 naar 59. Grave: van 61 naar 102.

Ook liep de zoektijd van een huurder op.

Tiny houses

Eerder deze maand werd bekend dat Gennep mee wil doen aan de landelijke proef Flexwonen, zodat ‘spoedzoekers’ snel een dak boven hun hoofd hebben. Over tiny houses wordt nog gediscussieerd. Dat gebeurt ook in de omliggende gemeenten in het Land van Cuijk, maar concrete plannen zijn er nog niet. Dit zijn de plannen in Mook.

Het splitsen van gezinswoningen is volgens Pothoff ook een mogelijke oplossing om meer alleenstaanden sneller aan een huis te helpen.

Andere druk

Pothoff ziet wel dat de problemen groter worden naarmate steden als Nijmegen dichterbij komen. In Nijmegen staan gemiddeld 229 mensen in de rij voor een huurwoning. ,,Maar hier moeten we een woning soms 22 keer aanbieden voordat die vergeven is. De problemen hier zijn meer kwalitatief, niet kwantitatief.’’

,,Hier is er geen druk op de markt, zoals dat heet’’, zegt directeur-bestuurder Peter Verhoeven van Wonen Vierlingsbeek. Wonen Vierlingsbeek is een van de kleinste woningcorporaties in Nederland.

Het is moeilijk in algemene zin iets te zeggen over de zoektocht naar een woning in bijvoorbeeld Overloon, Maashees of Groeningen. ,,Soms is het er één, het maximum ligt op dertien. In Vortum-Mullem worden binnenkort zes woningen opgeleverd, daar komen ook mensen te wonen die nog maar net ingeschreven staan.’’

Maasland