Drukte bij de bijeenkomst in gemeenschapshuis Trefpunt in Milsbeek voor de infoavond over de Lob van Gennep door het waterschap.
Volledig scherm
Drukte bij de bijeenkomst in gemeenschapshuis Trefpunt in Milsbeek voor de infoavond over de Lob van Gennep door het waterschap. © Theo Peeters

PvdA wil second opinion over Lob van Gennep: ‘Juist nu het wantrouwen groeit’

GENNEP - Onder inwoners heerst zoveel wantrouwen over de Lob van Gennep, dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar dat plan. Dat wil de PvdA in Gennep. Maandag dient de partij een voorstel in. Er is al steun voor: de SP twijfelt nog wel over de timing van zo’n second opinion, maar is positief over het idee.

Een team van waterbouwkundigen, juristen en economen moet onderzoek doen naar de gevolgen van het hoogwaterproject Lob van Gennep, vindt de PvdA. Die deskundigen moeten worden ingehuurd door de gemeenteraad, als vertegenwoordigers van de bevolking.

Wat het onderzoek zal kosten, is nog moeilijk in te schatten, zegt fractievoorzitter Luc Brouwers van de PvdA. Hij verwacht dat het om enkele tonnen gaat. Dat bedrag moet worden opgebracht door de stuurgroep achter Lob van Gennep, vindt hij.

Draagvlak

Volledig scherm
© M Kuster

Het project Lob van Gennep moet het gebied tussen Mook en Gennep beter beschermen tegen hoogwater, door de dijken hoger en sterker te maken en de waterberging te verbeteren. Daarvoor zijn verschillende varianten ontwikkeld. De afgelopen weken waren er in verschillende dorpen druk bezochte informatiebijeenkomsten. Vooral de mogelijkheid om het gebied blank te zetten bij extreem hoog water in de Maas, roept weerstand op.

Veel inwoners wantrouwen de stuurgroep, zegt Brouwers. ,,En je merkt nu dat het wantrouwen groeit. Het idee leeft dat toch al besloten is welke variant gekozen wordt. De stuurgroep wordt gezien als verlengstuk van Rijkswaterstaat. Juist daarom zou het goed zijn als wij als volksvertegenwoordigers onafhankelijk onderzoek konden doen. De bevolking zou daar ook steun uit kunnen halen, het zou het draagvlak voor de plannen kunnen vergroten.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland