Volledig scherm
De gemeenteraad van Gennep feliciteert burgemeester Peter de Koning met zijn herbenoeming eind 2017. © Gemeente Gennep

‘Risico's’ aan extra raad over burgemeester Gennep

GENNEP - In Gennep moet snel een extra - besloten - gemeenteraadsvergadering komen. Waarin raadsleden bijgepraat worden over alle ontwikkelingen rond het onvrijwillige vertrek van burgemeester Peter de Koning. 

Dat vinden de D66-raadsleden Frank Pubben en Paul Wessels. 

De burgemeester stapt in september op, kondigde hij vorige week zelf aan tot verrassing van iedereen. De wethouders blijken het vertrouwen in hem opgezegd te hebben. 

Horen niks

,,Wij horen niks. Wij weten ook niet wat zich heeft afgespeeld’’, zegt Pubben. De twee raadsleden beklagen zich er ook over dat ze informatie over de Gennepse burgemeestersrel uit De Gelderlander moeten vernemen. ,,Wij willen direct geïnformeerd worden door de vertrouwenscommissie en de leden van het college.’’ 

‘De huidige gang van zaken waarbij we niets kunnen vertellen aan burgers, omdat we niet geïnformeerd zijn, vinden we onwenselijk’, schrijven Pubben en Wessels in een brief aan de gemeenteraad. 

Juridische risico's

Volgens Genneps raadsgriffier Jos van der Knaap hangen er ‘juridische risico's’ aan zo'n ingelaste bijeenkomst. Van der Knaap: ,,Vraag is mag een vertrouwenscommissie wel verantwoording afleggen over wat in die vertrouwenscommissie in beslotenheid besproken is. Vandaar dat ik bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om uitleg heb gevraagd.’’ 

CDA-fractievoorzitter Twan Reintjes is voorzitter van de vertrouwenscommissie in Gennep. ,,Uiteraard zijn wij ook voor openheid. Maar dat moet dan juridisch wel kunnen. Als dat strafrechtelijk niet mag, hebben we een groot probleem.’’  

Waarnemer

In september krijgt Gennep, meldde deze krant vandaag, een waarnemend burgemeester als tijdelijk opvolger van De Koning. Een waarnemer is nodig, omdat Gennep anders te lang zonder burgemeester zit. Een benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester duurt al snel enkele maanden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland