Volledig scherm
Tiny houses. © AD

Tijdelijk in een caravan wonen zou niet nodig moeten zijn, Gennep wil meedoen aan proef Flexwonen

GENNEP - Jongeren die snel op zichzelf willen wonen, mensen die scheiden en tijdelijk een ander huis zoeken, mantelzorgers die bij vader of moeder in de achtertuin willen wonen: de gemeente Gennep onderzoekt of het die mensen kan helpen door mee te doen aan een proef met Flexwoningen.

Het gaat om en proef van het ministerie van Binnenlandse zaken voor zogenoemde Flexwoningen. Dat zijn tijdelijke en betaalbare huurhuizen waarvoor minder regels gelden en die er daardoor snel kunnen staan. Ze worden vrijgesteld van verhuurdersheffing en gemeenten kunnen er subsidie voor vragen.

Probleem is ‘breed’

Het idee om Gennep aan te melden komt van de VVD. Hoe groot het probleem in de gemeente precies is, is niet duidelijk. Maar ook in Gennep zijn zogenoemde spoedzoekers, zegt fractievoorzitter Holger Rodoe (28). Dat zijn mensen die snel een dak boven hun hoofd moeten hebben maar dat vaak niet kunnen betalen. Statushouders, mensen die scheiden, of jongeren die op zichzelf willen wonen.

,,Het probleem is heel breed. Ik zie veel mensen van mijn generatie die nog thuis wonen, terwijl ze bijvoorbeeld ook liever in het centrum wonen. De woningmarkt zit op slot in Gennep.’’

‘Gewoon leuke huisjes’

Tiny houses, kleine en goedkope tijdelijke huisjes, kunnen een oplossing zijn, zegt hij. Of mantelzorgunits. ,,Mensen denken dat het om containers gaat of zo, maar het zijn gewoon leuke huisjes.’’

Begin deze maand stuurde Gennep een enquête naar zo’n tweeduizend inwoners tussen de 18 en 30 jaar, met vragen over de woningbehoefte. De uitkomst bepaalt mede wat voor woningen er de komende jaren in Gennep komen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland