Opvangplek voor verwarde personen op een politiebureau. Met de komst van een regionale time-outvoorziening moeten er minder mensen bij de politie terecht komen.
Volledig scherm
Opvangplek voor verwarde personen op een politiebureau. Met de komst van een regionale time-outvoorziening moeten er minder mensen bij de politie terecht komen. © anp

Time-outplek bij verward gedrag in Noord-Limburg

GENNEP - Noord-Limburg krijgt een regionale time-outvoorziening voor mensen in psychische nood. Mensen komen er terecht als ze geen medische indicatie hebben voor een opname in een instelling, maar volgens de crisisdienst GGZ door hun mentale staat niet zomaar naar huis kunnen.

Het is een van de manieren waarop Gennep en de andere Noord-Limburgse gemeenten (Mook en Middelaar uitgezonderd) de overlast en problemen van mensen met verward gedrag willen aanpakken. Het plan moet ervoor zorgen dat er zo snel mogelijk de juiste opvang, zorg en ondersteuning geboden wordt aan personen die verward gedrag vertonen. 

Overlast verminderen

Daarnaast moet het de overlast en problemen voor de omgeving verminderen. Tot op heden blijft het aantal meldingen bij de politie over verwarde mensen jaarlijks hard stijgen.

Met drie nieuwe voorzieningen moet dat tij gekeerd worden. De time-outvoorziening is een van die drie. Die moet ervoor zorgen dat (met name buiten kantooruren) er niet uren gezocht moet worden naar een plek voor een persoon met acute psychische problemen. 

Tijdelijke opvang

Dat komt nu regelmatig voor. De voorziening zorgt voor tijdelijke zorg en opvang, terwijl er rustig naar een definitieve plek bij een instelling gezocht kan worden. Waar die voorziening gaat komen en om hoeveel bedden het gaat, staat nog niet vast. 

Burgemeester Hans Gilissen van Venray, provinciaal kartrekker voor de aanpak van verward gedrag, zegt dat het gaat om vier à vijf plaatsen. De Noord-Limburgse gemeenten willen ook een telefonisch meldpunt voor niet-acute zorgvragen inrichten, dat 24 uur per dag te bereiken is. Gilissen: „Mensen kunnen hier met vragen en hun zorgen terecht als iemand in hun omgeving symptomen van verwarring vertoont.”

Tot slot komen er herstelbedden. Die zijn bedoeld voor mensen die korte tijd even uit hun omgeving weg moeten om tot rust te komen, zodat problemen en zwaardere vormen van zorg zoals een opname voorkomen kunnen worden. Waar deze komen en welke organisatie deze bedden verzorgt is nog niet duidelijk.

Subsidie

De realisatie van de plannen is nog wel afhankelijk van geld. De gemeenten hebben een half miljoen subsidie bij het Rijk gevraagd. Daarnaast moeten alle gemeenten 25 procent van het subsidiebedrag (125.000 euro) samen gaan financieren. Voor die subsidie-aanvraag heeft Gennep een kleine 7.000 euro beschikbaar gesteld. 

Uitvoering van de plannen moet de komende maanden vorm krijgen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland