Volledig scherm
Norbertijnen vanuit heel Europa bezochten vorig jaar Gennep als geboorteplaats van de heilige Norbertus. Bij het Genneperhuis gebruikten zij een lunch. © Theo Peeters

Toekomstwensen voor Gennep: het is lekker rustig en veilig, houden zo!

GENNEP - Als het aan de inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en de gemeente ligt, hoeft er in de Gennep en zijn kerkdorpen de komende vijftien jaar niet veel te veranderen. Dat is een globale conclusie die wethouder Rob Peperzak van de gemeente Gennep trekt uit de nieuwe Omgevingsvisie die in de maak is. 

,,Het is mooi om te zien dat het idee dat wij als bestuur hebben van Gennep grotendeels overeenkomt met wat we horen uit de samenleving. Mensen waarderen rust, veiligheid, natuur. Dat zijn redenen waarom mensen graag in de gemeente Gennep wonen of komen wonen. De wensen die we terughoren zijn weinig spectaculair. We sluiten ons natuurlijk niet af van nieuwe ontwikkelingen maar koersen vooral op het behouden van het goede’’, legt Peperzak uit. 

Quote

We sluiten ons natuurlijk niet af van nieuwe ontwikke­lin­gen maar koersen vooral op het behouden van het goede.

Rob Peperzak, Wethouder gemeente Gennep

De visie op de nabije toekomst van Gennep gaat over de samenhang tussen ruimte, water, milieu, natuur, landschap, verkeer en vervoer, infrastructuur en cultureel erfgoed.  Maar heeft eigenlijk te maken met de hele samenleving in al zijn facetten. Want de identiteit van de inwoners heeft alles te maken met de omgeving waarin zij wonen, stelt de visie vast. Binnenkort kunnen inwoners het document van honderd pagina's lezen om er eventueel commentaar of eigen ideeën aan toe te voegen. 

Informatie ophalen

Het ontwikkelen van de omgevingsvisie - die waarschijnlijk in 2021 in de plaats komt van de bestemmingsplannen die over hetzelfde onderwerp gaan - begon in september 2017 met een proces.

 Peperzak: ,,We hebben tientallen bijeenkomsten gehouden met alle mensen die er iets mee te maken hebben. Dat gaat over ondernemers, maatschappelijke organisaties zoals LLTB, burgers en andere overheden. We zijn als het ware informatie en inbreng gaan ophalen die van belang is voor de toekomst van Gennep. We wilden weten aan welke waarden mensen hechten. We wilden weten wat voor iedereen Gennep is en hoe je het kunt karakteriseren.’’ 

Zo werd een identiteitskaart van Gennep samengesteld. Peperzak: ,,Opgedeeld in vijf gebieden: de kernen, landelijk gebied, dynamisch Maasdal, Vertier op de Niers en avontuurlijke rivierduinen.’’

Volledig scherm
Suvival run in Gennep en Ottersum met 1500 deelnemers. Survivalrun in Gennep en Ottersum. © Theo Peeters

Eigen identiteit

Quote

Gennep heeft een grote cultuurhis­to­ri­sche waarde. Gennepena­ren zijn trots op hun eigen omgeving en voelen zich verbonden.

Rob Peperzak, Wethouder gemeente Gennep

In de categorie kernen bleek de eigen identiteit van elke kern, elk zelfstandig dorp, een belangrijke waarde die overeind zou moeten blijven. Net als de dorpse verbondenheid, de veilige en goede bereikbaarheid, goede en veilige voorzieningen. Goede woonvoorzieningen voor alle generaties in een duurzame woning in het groen en ruimte voor ondernemen kwamen ook op de verlanglijst.

Hoewel de visie nog niet klaar is, is al wel een aantal speerpunten onder elkaar gezet. Peperzak: ,,Gennep heeft een grote cultuurhistorische waarde. Gennepenaren zijn trots op hun eigen omgeving en voelen zich verbonden.’’ Met een zogeheten Deltaplan Trots wil Gennep juist die eigenheid en cultuurwaarden uitdragen. Het uitbreiden van de vrijetijdseconomie zou daar een onderdeel van moeten zijn. Om zo ook bezoekers van buiten Gennep te laten delen in die cultuurhistorische kwaliteiten. 

Volledig scherm
Paul Essers uit Venlo staat hier op de camperplaats in Gennep. © Theo Peeters

Andere speerpunten richten zich op meer aanbod in wonen en voorzieningen in de kernen. Het ontwikkelen en behouden van een prettige leefomgeving en het stimuleren een bruisend winkelgebied in Gennep en de andere drie dorpen. 

Kansen voor versterking van de sociale samenhang liggen volgens het plan in het stimuleren van bewonersinitiatieven. Peperzak: ,,We zijn benieuwd wat we nog voor andere ideeën uit de samenleving aangedragen krijgen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland