Grensovergang bij A77.
Volledig scherm
Grensovergang bij A77. © ANP

Veiligheidsregio Limburg Noord neemt extra maatregelen tegen Duitse toeristen

GENNEP - De komende dagen gaat de marechaussee Duitse auto's bij de Limburgse grens aanhouden. Ook worden plekken waar Duitse toeristen zich verzamelen extra gecontroleerd én ondernemers wordt geadviseerd te stoppen met Duitse reclames. 

Deze maatregelen zijn vandaag genomen door Veiligheidsregio Limburg-Noord.

Van oudsher komen Duitsers in grote getale naar Nederland om Pasen te vieren. Er bestaat een kans dat dit aankomend weekend ook gaat gebeuren. Door de coronacrisis gaat de Veiligheidsregio Limburg Noord hier een stokje voor steken. 

Controle bij de grens

Van donderdag tot en met maandag hanteert de marechaussee een ontmoedigingsbeleid bij de grens. In de praktijk betekent dit dat ze Duitse auto's bij de grens aanhouden. Aan de automobilisten wordt dan gevraagd waarom ze naar Nederland willen. Als ze geen goede reden hebben, dan moeten ze weer terug naar huis. ‘Shoppen of vakantie vieren is geen dringende reden’', laat de veiligheidsregio in een persbericht weten. 

Voor zover bekend worden er bij dit ontmoedigingsbeleid geen boetes uitgedeeld. 

Stoppen met reclames

Aan ondernemers in de regio wordt ook gevraagd om niet meer in Duitse media te adverteren. Op deze manier worden de Duitse toeristen niet in de verleiding gebracht om naar Nederland te komen. 

Ook verzoekt de veiligheidsregio aan alle winkels, vakantieparken en campings om de maatregelen van het RIVM te blijven volgen. Dit betekent dat er altijd 1,5 meter afstand mogelijk moet zijn en de gemeenschappelijke voorzieningen, zoals het toiletgebouw, gesloten zijn. 

De camping of winkel wordt per direct gesloten als ze zich niet aan deze regels houden. Ditzelfde geldt als er toch te veel Duitse of Nederlandse toeristen aanwezig zijn. Om hierop te kunnen handhaven worden plekken waar veel toeristen zich verzamelen extra gecontroleerd. 

De Duitse politie

Aan de andere kant van de grens komen dit Paasweekend ook controles. De Duitse politie houdt vanaf vrijdag steekproefsgewijs controles houden bij Nederlanders die de grens willen oversteken. 

Maasland