Volledig scherm
Het terrein van de steenfabriek in Milsbeek vanuit de lucht. © Theo Peeters

Voorzichtige schetsen voor zandwinning bij steenfabriek Milsbeek

MILSBEEK - Kan zandwinning tussen de Maas en de steenfabriek in Milsbeek ervoor zorgen dat er genoeg geld binnenkomt voor de sloop van die fabriek en de herinrichting van het gebied? 

Eigenaar Wienerberger onderzoekt met het bedrijf Dekker Grondstoffen die mogelijkheid. Omwonenden, verenigd in buurtcomité Bloemenstraat, zijn vooralsnog positief over de eerste 'voorzichtige schetsen' die deze week aan hen werden gepresenteerd.  

Op de plek van de fabriek, die tien jaar leegstaat, zou na sloop ruimte komen voor zeven zeer ruime huizen, 'XXL-woningen'.  Door de nevengeul, die ontstaat door de zandwinning, komen de woningen van de Bloemenstraat dichter bij het water te liggen. Nu is het grote, vervallen fabrieksterrein vooral een obstakel tussen die huizen en de rivier. Wethouder Rob Peperzak van de gemeente Gennep: ,,Het is het eerste idee voor dit gebied waarvan ik zeg: dat kan misschien wat worden. Niemand weet nog of het haalbaar is. We gaan er in het college binnenkort over praten. Of dit idee reëel is, hangt nog van veel partijen af."

Aanvaardbaar 

De hamvraag is al tien jaar: hoe maak je voor het terrein van de oude steenfabriek een aanvaardbaar plan dat rendabel is? Het voorzichtige antwoord op die vraag kwam woensdagavond tijdens een informatieavond voor de buurt uit de monden van Jasper Vos van Wienerberger en Paul Hospers van het bedrijf Dekker Grondstoffen: zandwinning. 

De tientallen bewoners, die smachten naar sloop van de fabriek, reageerden vooral positief, maar zaten ook vol vragen. En dat zitten Wienerberger, Dekker en de gemeente Gennep ook. Niemand weet nog of het idee reëel is. Er zijn tientallen mitsen en maren: Rijkswaterstaat kan dwarsliggen. Net als de provincie, het waterschap en de gemeente. De dijk zal moeten worden verlegd. Kan dat? Mag dat? Wat als het zand van slechte kwaliteit is? 

,,Niemand die het nu weet", erkenden Vos van Wienerberger en Hospers van Dekker.  Die laatste: ,,Het lijkt een potentieel haalbaar idee. We hebben al veel partijen benaderd. Niemand heeft gezegd: het kan niet. Iedereen zegt: toon maar aan dat het kan. Dat is de volgende fase."

Hoelang zou de zandwinning duren? ,,De schatting is een jaar of twee. Als alles meezit, kan over twee jaar de schop de grond in. Maar als het tegenzit later. Daar ben ik eerlijk in. Het zand dat de grote zuiger wint, wordt gefilterd en met schepen via de rivier afgevoerd. Niet met vrachtwagens over de weg." 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Miljoenen extra nodig om brandweer Noord-Limburg paraat te houden
    PREMIUM

    Miljoenen extra nodig om brandweer Noord-Lim­burg paraat te houden

    GENNEP - De paraatheid van de brandweer in Noord- en Midden-Limburg staat zwaar onder druk. Door een gebrek aan brandweerpersoneel kunnen sommige blusploegen niet meer uitrukken. Soms zijn brandweerposten weken achter elkaar niet bemand. Een onwenselijke situatie die de gemeenten in het verzorgingsgebied dat zich uitstrekt van Mook via Gennep tot Susteren-Echt samen moeten verbeteren. Daarvoor zijn miljoenen euro's extra nodig bovenop wat de gemeenten al betalen aan de Veiligheidsregio.

Maasland