Volledig scherm
De Vrijheid-express. © Nationaal Comité 4 en 5 Mei

Vrijheid-express oefent Maand van de Vrijheid met stop op Highlanderbridge Gennep

GENNEP - Tijdens de Maand van de Vrijheid in 2020 - van 4 april tot 5 mei - komt de Vrijheid-express in alle Nederlandse provincies. Dan rijden veertien, herkenbare bussen door twaalf Nederlandse provincies, door Amsterdam en door Den Haag. Ze moeten zo’n zestig verschillende plekken aandoen. De Vrijheid-express stond bij wijze van proef woensdag een uurtje stil in Gennep. De enige bus die er op dit moment is voor het project parkeerde tijdelijk op de halte van de Highlanderbridge ofwel de Niersbrug. 

Volledig scherm
© wndb.nl

Op de plek waar jaarlijks in februari de Schotten worden herdacht die de Niersbrug - door de Duitsers  opgeblazen - herbouwden. Die brug was hard nodig om de geallieerde troepen in de Operatie Veritable te voorzien van nieuw materieel en wapens. 

De Vrijheids-express is een reizende expositie over de Tweede Wereldoorlog en vrijheid. De bus is ook bedoeld als ontmoetingsplaats en evenementenplatform. Het is een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De bussen worden samen met regionale musea en lokale comités ingericht, om zo aan te sluiten op de regionale en lokale geschiedenis.

Levend houden
De Vrijheid-expresstrailers zijn bedoeld om de geschiedenis van de oorlog levend te houden voor de nieuwe generaties. Voorzitter Jan van Kooten van het Nationaal Comité was deze woensdag met Limburgs gouverneur Theo Bovens, Herman Kaiser (voorzitter Burgercomité 75 jaar Bevrijding), burgemeester De Koning van Gennep, burgemeester Pelzer van Bergen, burgemeester Gradisen van Mook en Middelaar present. Net als enkele vrijwilligers uit Gennep die zeer betrokken zijn bij de herdenkingen. 

Burgemeester Peter de Koning van Gennep: ,,We herdenken in 2020 dat we al 75 jaar in vrede leven. De drie V’s: vrijheid, vrede en vriendschap. Dat is een grote reden om feest te vieren. In de geschiedenis van Nederland is het nog nooit zo lang vrede geweest.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Op deze groene plek in Gennep komen 55 appartementen voor senioren, is het plan
  PREMIUM

  Op deze groene plek in Gennep komen 55 appartemen­ten voor senioren, is het plan

  GENNEP - Er zijn plannen voor de bouw van appartementen op een deel van de Groene Long van Gennep: de Groes. In opdracht van vastgoedontwikkelings- en beleggingsmaatschappij Nebuvast uit Gennep heeft Livin Concepts een ontwerp uitgewerkt voor 50 appartementen. Die moeten gebouwd kunnen worden op grond die Nebuvast van het bestuur van de Sint Martinuskerk wil overnemen. Het zou in totaal gaan om 11.000 vierkante meter.
 2. Stemmen voor Europa in Ottersum dit keer niet in De Pub maar in 't Swaantje

  Stemmen voor Europa in Ottersum dit keer niet in De Pub maar in 't Swaantje

  OTTERSUM - Wie donderdag in Ottersum wil gaan stemmen voor de Europese verkiezingen kan niet in het stemlokaal terecht dat op de stempas vermeld staat. Voor veel inwoners is café-zaal De Pub het dichtstbijzijnde stemlokaal. Maar door persoonlijke omstandigheden is De Pub donderdag niet beschikbaar. Het stemlokaal is daarom verplaatst naar de buren bij 't Swaantje. Dat is te vinden aan de St. Janstraat 46 in Ottersum.

Maasland