Volledig scherm
Harrie Smeets. © ANP

Wijdingsplechtigheid van mgr. Harrie Smeets in Sint-Christoffelkathedraal

ROERMOND - Mgr. Harrie Smeets (58) werd zaterdagochtend tijdens een bijzondere viering gewijd en geïnstalleerd tot 24ste bisschop van Roermond. De wijding vond plaats in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. De plechtigheid werd live op televisie uitgezonden.

Hendrikus Marie Gerardus Smeets werd gewijd door de bisschop van Rotterdam, Hans van den Hende; voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie. Hij werd daarbij geassisteerd door hulpbisschop Everard de Jong en oud-bisschop Frans Wiertz. Zij legden Smeets, zoals ooit de leerlingen van Jezus bij hun eerste opvolgers deden, symbolisch de hand op het hoofd. Hierna werd hij gezalfd met gewijde olie en kreeg hij zijn ring, mijter en staf uitgereikt.

Volledig scherm
Er zijn in de kathedraal verschillende gasten aanwezig. © De Limburger - Peter Schols

Bij de viering waren in totaal 25 bisschoppen aanwezig, onder wie twee kardinalen en drie emeriti-bisschoppen. Kardinaal Wim Eijk liet om medische redenen verstek gaan. Naast de pauselijke nuntius, Aldo Cavalli, waren ook de bisschoppen van de Duitse buurbisdommen Aken en Münster naar Roermond gekomen, evenals hun collega’s uit Hasselt, Luik en Genk en kardinaal-aartsbisschop De Kesel van Mechelen-Brussel. 

Vanuit India namen de bisschop en hulpbisschop van Kanjirapally aan de viering deel. Het bisdom Roermond onderhoudt nauwe contacten met dit bisdom. Ook de twee Limburgse abten, van de trappisten in Lilbosch en de benedictijnen in Mamelis, waren aanwezig.

Anderhalf jaar lange zoektocht

De benoeming van mgr. Smeets, begin oktober, werd positief ontvangen. De zoektocht naar een opvolger voor Frans Wiertz duurde lang, bijna anderhalf jaar. De nieuwe bisschop is een man in de ‘vernieuwende’ lijn van paus Franciscus. Hij wordt gelauwerd als een warm persoon die midden in de kerk én de wereld staat, een mensenmens en een ‘frisse wind’.

Voorafgaand aan de wijding zaterdag trok een stoet van priesters, diakens en misdienaars vanaf het kantoor van het bisdom aan de Swalmerstraat naar de kathedraal. Na afloop hield de nieuwe bisschop receptie in De Oranjerie. Daar werd hij begroet door vendeliers en was er voor iedereen gelegenheid hem te feliciteren.

Onder de gasten in de kathedraal waren ook gouverneur Theo Bovens, de gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus en meer dan twintig Limburgse burgemeesters en wethouders. Ook minister Ferdinand Grapperhaus was in de kathedraal aanwezig. Vanuit Venray, waar Harrie Smeets veertien jaar pastoor-deken was, was een grote groep genodigden aanwezig. In de Munsterkerk volgden 300 gasten de viering op een groot scherm. De wijdingsplechtigheid startte om half elf. Aan het eind van de viering hield de nieuwe bisschop een persoonlijke toespraak.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. ‘Voor iedereen schadevergoeding na overstroming Lob van Gennep’

    ‘Voor iedereen schadever­goe­ding na overstro­ming Lob van Gennep’

    MOOK/GENNEP - Mocht de Maas overstromen en inwoners daarbij schade aan hun huizen oplopen, dan moet iedereen in de Lob van Gennep in aanmerking komen voor schadevergoeding. Daarvoor pleit de stuurgroep die momenteel nadenkt over het veiliger maken van het gebied bij hoogwater. Er bestaat nu al een schadevergoedingsregeling, maar wie zijn huis na 1996 heeft gebouwd of verbouwd, komt daar niet voor in aanmerking. Dat moet veranderen.

Maasland