Commissaris van de Koning Willibrord van Beek
Volledig scherm
Commissaris van de Koning Willibrord van Beek © ANP

Willibrord van Beek tijdelijk burgemeester Gennep, gouverneur hoopt nu op ‘rust en vertrouwen’

GENNEP - Willibrord van Beek (70) wordt tijdelijk burgemeester van Gennep. Dat heeft de provincie Limburg donderdagavond bekendgemaakt. 

Van Beek wordt de opvolger van Peter de Koning, die zijn taken begin september neerlegde. Zijn taken werden sindsdien waargenomen door loco-burgemeester Peter Lucassen. 

Van Beek (VVD) was van 2013 tot 2019 commissaris van de Koning in de provincie Utrecht. Daarvoor was hij van 2012 tot 2013 waarnemend burgemeester van de gemeente Bernheze. Tussen 1998 en 2012 zat hij in de Tweede Kamer. In 2006 was hij fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer.

Willibrord van Beek begint maandag in Gennep, en blijft tot Gennep definitief een nieuwe burgemeester heeft. De provincie verwacht dat die nieuwe burgemeester nog voor het zomerreces kan beginnen. De procedure wordt begin 2020 opgestart.

‘Rust en onderling vertrouwen’

In een persverklaring laat commissaris van de Koning Theo Bovens weten dat hij met het benoemen van Willibrord van Beek wil ‘bijdragen aan het creëren van rust en onderling vertrouwen in het Gennepse gemeentebestuur.’

De Koning vertrok op een opmerkelijke manier uit Gennep. Hij maakte 1 juli bekend dat hij zich vanwege ‘veranderd bestuurlijk klimaat’ genoodzaakt zag zijn taken per september neer te leggen. Later bleek dat de drie wethouders half juni het vertrouwen in hem hadden opgezegd. Wat de aanleiding was, bleef onduidelijk.

Vorige week kwam naar buiten dat een woede-uitbarsting volgens ingewijden de druppel was. Omdat dat beeld in een besloten raadsvergadering is geschetst, doet Gennep aangifte van het lekken van vertrouwelijke informatie.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland