Volledig scherm
PREMIUM
Miranda (LINKS) samen met Desiree bij XIEje in Gennep. Dit is een plek om te lunchen en hier werken mensen met een beperking. © Theo Peeters

Zo ga je om met mensen met een verstandelijke beperking

GENNEP - Deze dinsdag is de dag van Desiree en Miranda. Ze zijn niet jarig. Desiree is dat pas in mei, dan wordt ze 50. Ze zijn ook niet al heel lang in dienst bij het lunchcafé Xieje in Gennep. Wat wel? 

Het is vandaag de internationale dag voor mensen met een beperking. Ze staan de hele dag in het zonnetje, maar hoe ga je het beste met hen om?

,,Wacht maar. Ik doe het wel even voor je. Gaat sneller.’’ of  ,,Snap je het? Moet... ik... het... anders... uitleggen?’’

De vragen zijn goedbedoeld, maar kunnen verkeerd vallen. ,,Je moet gewoon normaal doen tegen de cliënten en niet overdreven kinderlijk’’, zegt begeleider Leonie van Lipzig van lunchcafé Xieje. Dit café aan de Zandstraat in Gennep van zorginstelling Dichterbij heeft mensen in dienst met een lichte tot matige verstandelijke beperking.

Ze koken, wassen af, smeren broodjes en helpen klanten. Allemaal zo zelfstandig mogelijk.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland