Ava (5) vraagt: ‘Waarom zijn mensen gewelddadig?’
KindervraagKinderen kijken vol verwondering naar de wereld. Continu stellen ze vragen die wij grote mensen vaak niet meer stellen. Maar die wij ons net zo goed afvragen. In deze reeks beantwoorden deskundigen vragen van kinderen. Ava (5) vraagt zich af: ,,Waarom doen mensen elkaar pijn?”
Ava probeert altijd lief voor anderen te zijn: ,,Als ik zie dat iemand een ander pijn doet, dan voel ik dat in mijn hart. Ik denk dat mensen die anderen pijn doen niet van hun papa en mama hebben geleerd hoe ze aardig moeten zijn voor een ander. Toen ik jonger was, maakte ik weleens ruzie met mijn broertje. Ik heb hem toen ook wel geslagen. Maar dat zou ik nu nooit meer doen! Mensen moeten elkaar niet pijn doen en ze moeten ook geen oorlog voeren.” Voor Ava is het dus duidelijk: geweld gebruiken is niet leuk. Maar waarom doen mensen dat in sommige situaties toch?
Persoonlijkheid en omgeving
Volgens criminoloog Alex Belloir heeft het gebruik van geweld te maken met ons oerinstinct. ,,Iedereen heeft een vlucht-of-vechtreactie. Mensen kunnen geweld gebruiken om zichzelf of hun gezin te beschermen. Bijvoorbeeld wanneer ze worden aangevallen of wanneer er geen eten is om rond te komen. De ene persoon is gewelddadiger dan de ander. In de negentiende eeuw dachten onderzoekers dat moordenaars te herkennen waren aan onder andere de vorm van hun neus. Nu weten we dat de mate waarin iemand gewelddadig is te maken heeft met zowel persoonlijkheidskenmerken als omgevingskenmerken. Zo kan de omgeving waarin iemand opgroeit uitmaken voor de mate waarin iemand zich gewelddadig gedraagt. Een persoon die opgroeit in een gewelddadig gezin, leert dat dit gedrag normaal is. Maar wanneer iemand met bepaalde persoonlijkheidskenmerken die zorgen voor meer gewelddadigheid in een stabiel gezin opgroeit, neemt de gewelddadigheid af.”
Hoe gewelddadig iemand is heeft te maken met persoonlijkheidskenmerken en omgevingsfactoren
Experiment
Tijdens een oorlog wordt het gebruik van geweld door veel mensen als normaal gezien. Maar het geweld dat soldaten tijdens een oorlog gebruiken kan soms heel extreem zijn. Belloir: ,,Na de Tweede Wereldoorlog werd er door rechters aan Duitse soldaten gevraagd waarom ze in concentratiekampen al die verschrikkelijke dingen hadden gedaan. Ze antwoordden dat het van hen verwacht werd en dat ze bevelen opvolgden. Psycholoog Stanley Milgram deed vervolgens onderzoek naar waarom soldaten die vreselijke dingen deden en ontdekte dat mensen heel erg gevoelig zijn voor autoriteit en bevelen daarvan.”
,,Er werd een experiment gedaan waarbij proefpersonen in opdracht van een professor via een apparaat een schok aan een persoon moesten toedienen wanneer deze een fout antwoord op een vraag gaf. De proefpersonen wisten niet dat de persoon een acteur was en dat de schokken niet echt waren. Ze gingen heel erg ver in het toedienen van de ‘schokken’. Dat zie je ook in het leger gebeuren. Wanneer soldaten bevelen krijgen van een autoriteitsfiguur, kunnen ze heel ver gaan wat betreft het gebruik van geweld.”
De vijand als monster
,,Sowieso wordt het gebruik van geweld binnen het leger genormaliseerd,” zegt Belloir. ,,Het is een gereedschap om een doel te halen. Daarnaast kan een autoriteitsfiguur een bepaald beeld naar de soldaten toe schetsen. Om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat de soldaten de vijand niet echt als mens zien, maar meer als een soort monster. Dan is het makkelijker om geweld te gebruiken. Dat zie je ook in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Poetin schetst Oekraïne als een land vol nazi’s. De soldaten denken dat ze tegen slechte mensen vechten en geloven daarom dat wat ze doen nodig is.”
Ook mensen met weinig persoonlijkheidskenmerken die aanzetten tot het gebruik van geweld, kunnen gewelddadig worden. Belloir: ,,Dat werd duidelijk tijdens het bekende Stanford-gevangenisexperiment. Tijdens dit experiment werden gewone studenten verdeeld in twee groepen: gevangenen en bewakers. Al snel begonnen de mensen zich naar hun rol te gedragen: bewakers begonnen hun macht te misbruiken en gevangen werden onderdanig. Het experiment liep zo uit de hand dat het eerder gestopt werd. Later werden er vergelijkbare experimenten gedaan. Nu deden er mensen met andere persoonlijkheidskenmerken mee.”
,,Hier kwam uit dat niet iedereen vanuit zichzelf gewelddadig was, maar dat zodra er geweld naar hen gebruikt werd, ze het wel met geweld beantwoorden. Dat zie je nu ook in Oekraïne. Geweld met geweld beantwoorden voelt als een normale reactie. En bepaalde factoren kunnen mensen tot afschuwelijke handelingen zetten. Dat betekent niet dat het oké is om geweld te gebruiken. Maar als je thuis op de bank zit, lijkt een situatie soms heel anders dan wanneer je zelf midden in die situatie verkeert. Als een situatie heel erg is, dan gaan mensen over op het sterkste gereedschap. En bij veel mensen is dat geweld.”
Als het niet lukt om lief voor elkaar te zijn, zeg dan gewoon sorry!
Sorry zeggen
Volgens Ava is oorlog voeren helemaal niet nodig. En een alternatief, dat heeft ze ook: ,,Ik begrijp niet waarom mensen oorlog voeren. Mensen kunnen beter lief zijn voor elkaar. En als dat dan niet lukt, zegt dan gewoon sorry. Daarmee los je het vaak wel met elkaar op!”
Moederdag staat voor de deur, en zo maakt je kind makkelijk zelf een smakelijk ontbijtje: check het op Ouders van Nu.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zo leer jij je kind omgaan met geld: ‘Miskopen doen mag’
Als je kind jong leert hoe het met geld moet omgaan, is de kans dat het later in de financiële problemen komt een stuk kleiner. Maar hoe pak je dat aan als ouder? Dit zijn handige tips. -
In deze vakantielanden loop je de meeste kans op een ongeluk
De kans op een verkeersongeval met slachtoffers is het grootst in Duitsland, België, Oostenrijk en Portugal. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat. -
Column
Eerst was er de aap, op de voet gevolgd door mij, dan een hele tijd niks en dan mijn zoon
Roel Abraham is 50 jaar maar wil dat niet weten, heeft zes kinderen en slechts één vrouw. Rijdt Trabant, stuntelt door het leven en deelt op deze plek zijn belevenissen als vader van een groot gezin. -
PREMIUM5
Nu alles duurder wordt: zo kick je af van alsmaar geld uit willen geven
We willen weer leuke dingen doen met ons geld: reizen, festivals. Maar tegelijkertijd moeten we gezien de inflatie op de kleintjes letten. Tijd om af te kicken van alsmaar méér willen, zeggen experts Erik Franck en Malaika Brengman: ,,Weet dat een aankoopimpuls in de praktijk na een kwartiertje overwaait.’’ -
Waarom een heerlijk babyhapje vaak tegen de muur wordt gesmeten
,,Dat lust ik niet.” Een bord dat door je kind zonder één hap ervan te proeven weg wordt geschoven is een bekende frustratie voor veel ouders. Het ene moment lijkt je dreumes nog alles moeiteloos naar binnen te werken, de volgende dag heb je ineens te maken met een picky eater. Hoe komt dat?
-
PREMIUM
Dochter van Sanne werd door leidsters kinderopvang achtergelaten op schoolplein: ‘Was de druppel’
Ouders die op het allerlaatste moment een telefoontje krijgen dat hun kind niet naar de buitenschoolse opvang kan, kinderen die op het schoolplein staan te wachten en dan pas horen dat ze niet mee mogen, vanwege personeelstekort. Het is een greep uit de waslijst redenen waarom ouders hun kinderen van een bso in Utrecht halen. ,,Het is ellende.” -
Koken & Eten
Dit is waarom iedereen op Wimbledon aardbeien met slagroom eet
Wie aan Wimbledon denkt, denkt aan aardbeien. Met een flinke toef slagroom wordt het rode fruit al 145 jaar lang geserveerd op het Engelse tennistoernooi. Volgens experts zit er meer achter en beperkt de traditie zich niet alleen tot het evenement. -
PREMIUM
Paula en haar gezin hebben schurft: ‘Ik voel me bijna een melaatse’
Is schurft makkelijk te verhelpen met een zalfje of een pilletje? Het is niet zo eenvoudig als het klinkt, zegt de Utrechtse Paula (54). Zij, haar man en één van hun twee kinderen kampen sinds december met de mijt - en dat zet hun leven flink op hun kop: „We zitten op vuilniszakken en doen ieder onze eigen was. We zijn al zeker 1000 euro kwijt aan producten om er vanaf te komen.”