Bevallen in coronatijd: ‘We kwamen in een spookziekenhuis terecht’
Covid-baby’s: de eerste weken van hun leven zien ze bijna niemand behalve hun ouders en zorgverleners met mondkap. Hun moeders gingen alleen naar de verloskundige, vierden geen babyshowers en gingen niet naar zwangerschapsgym. Of er een ziekenhuis in de buurt beschikbaar is voor de bevalling, blijft onzeker. In deze reeks interviewen we moeders over hun zwangerschap en bevalling in coronatijd. Deze week Claire, die in een leeg ziekenhuis bevalt.
Een relaxte thuisbevalling, dat was waar de Amstelveense Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh (32) haar hele zwangerschap al op hoopte. Naar het ziekenhuis moeten, was haar grootste nachtmerrie. Zeker tijdens de coronapandemie, wilde ze dit voorkomen.
Als fulltime blogger heeft Claire haar verhaal al eens opgeschreven, ze weet dan ook nog goed hoe het er op de avond van 11 april 2020 aan toe ging, een maand nadat de corona-uitbraak in Nederland als pandemie werd herkend. ,,Het bad stond klaar, de birthing ball was opgeblazen, de muzieklijst stond aan en de kaarsjes op zijn plek.”
Maar 24 uur en vele weeën later was er nog steeds geen baby. En met maar twee centimeter ontsluiting leek dat ook niet snel te gaan gebeuren. Toen de verloskundige haar voorzichtig mededeelde dat het misschien tijd werd om naar het ziekenhuis te gaan, sloeg de paniek dan ook toe. De rustige, meditatieve bevallingsdroom leek even heel ver weg.
Bizar, om hier je kwetsbare, net geboren kind aan bloot te moeten stellen
Een surrealistische wereld
Eenmaal bij het ziekenhuis kwamen Claire en haar man Roy eerder in een nachtmerrie dan in een droom terecht. De hoofdingang van het ziekenhuis was gesloten, maar bij een zijingang stonden twee witte tenten. ,,Het was heel heftig om ons daar al puffend en hijgend eerst te moeten melden. De verloskundige had al verteld dat er een aantal vragen gesteld zou worden om te controleren of we corona hadden. Eén van die vragen was: heeft u buikpijn?’’ waar we volgens de verloskundige resoluut ‘nee’ op moesten antwoorden, ondanks de zware weeën.” Uiteindelijk mochten Claire en haar vriend na tien minuten doorlopen.
Bevallen in bad wordt steeds populairder. Warm water ontspant en verzacht weeënpijn. Ook wetenschappelijk onderzoek laat meetbare voordelen zien. Hoe werkt zo’n waterbevalling precies en is het voor iedereen weggelegd? Ouders van Nu zet het op een rijtje.
Binnen in het ziekenhuis doemde er pas echt een surrealistische wereld op. ,,We kwamen in een spookziekenhuis terecht. Het was er zo stil en ontzettend leeg, ik heb al die tijd maar één andere vrouw op de afdeling gezien.” Maar wat echt eng was, vertelt Claire, was de couveuseafdeling. ,,Die lag als enige ruimte op de afdeling verloskunde helemaal vol. Allemaal zieke kindjes, maar vanwege de coronamaatregelen geen ouders te bekennen.”
Veel tijd om daarover na te denken was er niet. Het was tijd voor de ruggenprik. Na nog eens twaalf uur in het ziekenhuis werd eindelijk Lana Charlize Novalie Richardson geboren. Op de couveuseafdeling, waar Lana extra zuurstof kreeg, werden Claire en Roy pas echt goed met de coronamaatregelen geconfronteerd. ,,Slechts één ouder mocht de afdeling op, waardoor ik en mijn man elkaar af moesten wisselen en alleen ik bij haar de nacht mocht doorbrengen.”
Ook een andere coronamaatregel staat Claire nog duidelijk bij. ,,Normaal gesproken krijg je na de bevalling iets te eten of drinken aangeboden. Maar ik heb helemaal niemand gezien. Pas de volgende ochtend werd ons om 11.00 uur een paasontbijt aangeboden. Ik was ontzettend hongerig en had op z’n minst de avond daarvoor een boterham met pindakaas verwacht.”
Rennend langs de coronatenten
En toen mocht het nieuwe gezin eindelijk naar huis. Maar er moest nog één obstakel genomen worden. ,,We moesten via dezelfde uitgang naar buiten als waardoor we ook naar binnen waren gegaan. Langs de coronatenten, zigzaggend tussen een mensenmassa met coronaklachten. Ik denk dat ze nog nooit een net bevallen vrouw zo hard hebben zien lopen. Bizar, om hier je kwetsbare, net geboren kind aan bloot te moeten stellen.”
Nu is Lana bijna 1,5 jaar oud en is er alweer een tweede op komst. In de lente van 2022 zal haar broertje of zusje worden geboren. Het is nog maar afwachten of we dan echt uit de coronacrisis zijn, zegt Claire. ,,Gelukkig weet ik nu wat ik kan verwachten, maar ik hoop dat het wat minder surrealistisch zal zijn dan de vorige keer. En mocht ik weer naar het ziekenhuis moeten, dan neem ik in ieder geval wat te eten mee.”
Bekijk hieronder onze video’s over gezondheid:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wat kun je doen om je kind niet uit het oog te verliezen in het ov? ‘Ons advies: pak je kind altijd bij de hand’
Het hachelijke avontuur van de oma die haar 3-jarige kleinkind onlangs met de metro zag wegrijden in Rotterdam, maakt veel los. Het roept bij duizenden mensen herkenning op, maar ook de vraag: hoe vaak gebeurt zoiets, en nog veel belangrijker: wat doe je in zo’n situatie? -
Krachtige mediacampagne toont echte lichamen van pas bevallen vrouwen
In de media en online zien we niet vaak realistische beelden van pas bevallen vrouwen, vindt het Australische menstruatieondergoedmerk Modibodi. Daarom lanceert het samen met stockbeeldenbedrijf Getty Images een campagne die het moederschap in al zijn facetten en echte lichamen van pas bevallen vrouwen wil tonen. Het merk nodigt ouders ook uit om op sociale media hun eigen foto’s te plaatsen met de hashtag #PostpartumUnfiltered. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Melk van donormoeders: ‘Ik lag in coma na de bevalling, en ben zo blij dat dit kan’
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.
-
Een sluitingsritueel na de bevalling: zo werkt het
Sommige vrouwen kiezen na de bevalling voor een sluitingsritueel dat de zwangerschapsperiode afsluit. Maar wat is dat precies en waarom wil je dat? ,,Zo’n ritueel is niet zweverig. Het wordt afgestemd op degene die het ontvangt.” -
-
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Bevallen op eerste kerstdag, leuk of niet? 'Verjaardagen zijn een drama'
Je zult maar bevallen met Kerstmis, of op nieuwjaarsdag. Ben jij eind december of begin januari uitgerekend, dan kan dat zomaar gebeuren. Word je daar lichtelijk nerveus van? Volgens verloskundige Marije Hartong is dat nergens voor nodig.